Vad är Pie a la Mode?

June 27

Pie a la mode är helt enkelt en bit paj med en skopa glass på toppen. Den har sitt ursprung i New York i slutet av 1890-talet då enligt legenden, en herre vid namn Professor Charles Watson Townsend var att äta en bit äppelpaj med vaniljglass. En kvinna vid ett närliggande bord frågade vad hans dessert kallades och när han informerade henne om att det inte hade något namn, hon kallade det pie a la mode. Det har varit en dessert favorit ända sedan och i långt över 100 år sedan den först sitt ursprung, paj a la mode har inte förändrats mycket.

Den vanligaste typen av paj a la mode är en bit äppelpaj toppad med vaniljglass. Även om detta är det vanligaste sättet att tjäna det, det finns andra variationer. Äppelpaj kan lätt bytas ut mot annan frukt paj som persika paj, körsbär paj, blåbärspaj eller jordgubbs Rabarberpaj. Andra modifieringar inkluderar byte av paj med apple samman eller äpple skarpa. Även Apple är den vanligaste, någon frukt vittra eller frukt skarp kan serveras a la mode.

En annan anpassning av den klassiska kan göras genom att byta ut vaniljglass för en annan smak som choklad, persika eller jordgubb. Det spelar ingen roll om glassen serveras på toppen av kakan eller längs sidan av det så länge det är på samma platta. Andra pålägg såsom vispad toppning eller piska grädde serveras ofta med paj, men detta inte anses vara en klassiker pie a la mode. I grund och botten, för att det ska anses vara paj a la mode, måste dessert bestå av en paj eller paj-liknande bas och toppas med glass.

Ett sätt många människor och anläggningar betjänar pie a la mode är genom att värma upp kakan innan du lägger glassen. När glassen sättes till den varma kakan det börjar smälta. Huruvida pie värms är en personlig preferens.

På senare år har andra variationer av dessert skapats. En av de mest anmärkningsvärda spins på den klassiska är brownie fruktglass. Liknar pie a la mode, börjar en brownie fruktglass med en choklad brownie som sedan toppas med vaniljglass. En skillnad, annat än basen av dessert är en brownie över paj, är att glassen ibland toppad med chokladsås, strössel, piska grädde och ett körsbär.

  • Pie a la mode serveras med en skopa glass.
  • Äppelpaj toppad med vaniljglass är den vanligaste typen av paj a la mode.
  • Varje form av paj kan serveras a la mode.