Vad är en skampåle?

July 11

Den skampåle är en anordning som används historiskt för kontroll och bestraffning av fångar. Människor som placeras i en skampåle hade sina huvuden och händer låses på plats och deras kroppar tvingas in i en stående position. Den skampåle haft en hög popularitet under medeltiden och var i bruk i vissa delar av världen genom 1800-talet. Denna enhet är liknande i design till lagren, även om lagren användes för knästående fångar och var något mer bekvämt.

Typiskt var skampålen som används för påtvingad offentlig förnedring. Människor som begått vissa typer av brott var stationerade i enheten i en starkt trafikerad plats som ett torg. Traditionellt skulle ett plakat beskriver orsak personen höll på att skampålen placeras i närheten. Folk var välkomna att skrika förolämpningar och tillmälen på fången och dessa var ibland tillsammans med missiler som ruttnande frukt eller gödsel. Vid slutet av en föreskriven tid, vanligtvis ett par timmar, fången skulle tas ut och placeras tillbaka i fängelse eller utsläppt, om straffet ansågs över efter en stund i skampålen.

Användning av skampålen kan också åtföljas med andra metoder för straff. Medan dras i upprätt läge och inte kan fly, skulle den intagne piskas eller under varumärket. Fysiska bestraffningar som att ta bort ett öra eller tungan var också möjligt. Svårighetsgraden av straffet bestämdes av graden av brottet och människor ibland straffas ganska hårt för relativt små överträdelser.

Fysisk återhållsamhet i skampålen skulle kunna vara farligt för fången, genom att tvinga kroppen till en svår situation för en ibland längre tid. Ibland människor dödades av medlemmar av allmänheten som var alltför nitisk att straffa dem, eller som ett resultat av berövande av mat och vatten i kombination med stress. Medeltida rättspraxis var betydligt hårdare än det moderna rättssystemet och dessa dödsfall ansågs en acceptabel, om olycklig, olycka.

Idag, uthärdar känslan av en skampåle som en form av offentlig förnedring. Folk som presenteras för hån eller bestraffning i metaforisk bemärkelse, såsom en politiker hård kritik i ett yttrande editorial, sägs vara "skampålen." Sådana personer är inte återhållsamma och de är inte fysiskt skadade, men de kan uppleva psykisk påfrestning som en Resultatet av den offentliga exponering och hån.

  • Medeltiden var kända för sina grymma och ovanliga straff enheter.