Vad är Churna?

February 16

En blandning av flera örter och kryddor utgör den pulveriserade blandningen kallas churna. Beroende på sin avsikt i medicinsk, skönhet, eller kulinarisk användning varierar dess recept. Vanliga churna ingredienser inkluderar kanel, fänkål, torkad mald ingefära, koriander, och gurkmeja.

I ayurvedisk kost, är churna tillskott åberopas för många kost- och näringsändamål. Den kryddblandning tros rena blodet och förbättrar matsmältningen när används regelbundet. Många ayurvedisk läkare använder också blandningen för att hjälpa till att förhindra eller behandla inflammation. Immunsystemet kan förbättras genom intag av dessa örter samt.

Flera ayurvediska recept kräver botemedlet. Olika örter och fruktextrakt kombineras ibland med kryddblandning och socker för att skapa hostmedicin elixir kallas sitopaladi churna. Sådana lösningar har också varit kända för att vara till hjälp vid behandling av tillstånd, såsom dålig matsmältning, kroppen svaghet, och tryck över bröstet. Vissa människor använder medicin för allergier också.

Lever avgiftning regimer ibland kallar för denna ayurvedisk blandning. Finns i te, kapslar, tabletter, flytande eller pulverform, är det också vanligen används som ett laxermedel. Många utövare hagel också krydda blandningen som en livslängd tonic, använder den för allmän hjärna och hjärthälsa. Det har varit känt för att försöka lösa högt blodtryck.

Triphala churna är en blandning av tre indiska frukter. Dessa inkluderar amla, baheda och harada. Den har använts för att hjälpa människor kontrollera sin diabetes. Ökad gasbildning, ögonsjukdomar, och förstoppning har också behandlats med dessa kosttillskott. Pulverform används normalt i det här fallet. Vissa personer med astma har hittat lättnad inom botemedlet.

Churna är också en speciell ayurvedisk mat i Indien. Den är gjord av kardemumma pulver, riven kokos och torkad sockerrör juice, eller gur. Det är oftast serveras med ris rätter, såsom Neer Dosa, eller i grytor och soppor. Bortsett från pulver s hälsofördelar, är det också full av antioxidanter och anses vara mycket aromatisk och smakrik.

Som en skönhet stöd är churna används i stor utsträckning. Tillägget kan tas internt för att bidra till att främja tydliga, ren hud och en övergripande frisk hy. Vissa människor tar produkten för att förhindra håravfall.

Kvinnor som är gravida, kan bli gravid eller ammande bör inte använda denna kryddblandning utan att rådfråga en läkare. Använda för mycket av produkten kan orsaka matsmältnings nöd, såsom diarré. Personer med hjärtproblem eller andra kroniska sjukdomar bör kontakta läkare innan du tar detta tillägg.

  • Amla, en av de viktigaste ingredienserna i Triphala churna.
  • Vanliga churna ingredienser inkluderar koriander.
  • Gurkmeja är ett ingredident används för att göra churna.
  • Utövare av ayurvedisk terapi tror att konsumera churna regelbundet hjälper förlänga en individs livstid.
  • Vissa typer av churna görs med kardemumma.