Vad är Citronellaolja?

January 27

Citronellaolja kommer från ett gräs som normalt återfinns i vissa asiatiska länder och öar samt i Afrika och diverse latinamerikanska och sydamerikanska länder. Oljan kommer vanligtvis från två huvudsakliga varianter av citronella gräs. Oljorna utvinns ur gräset genom att bearbeta den färska växten med ångdestillation. Namnet citronella avses en stark lemony lukten av växtstemen och lämnar samt dess extraherade oljan. Det mest ofta används som ett insektsmedel, men vissa örter använda den som ett antibakteriellt medel och en anti-inflammatorisk behandling, bland andra medicinska användningar.

Det är vanligt förekommande i kommersiellt producerade doftljus och aktuella salvor att parera utomhus skadedjur såsom myggor. Den starka doften är allmänt tros vara så obehagligt att dessa insekter att de undviker alla områden där doften är uppenbar.

Några vanliga trodde hälsoeffekterna av citronella inkluderar dess antibakteriella, antiseptiska, antiinflammatoriska och svampdödande egenskaper. Citronella kan också hjälpa behandla depression, kramper, feber, parasit inälvsmask och magont. Vissa tror också citronella fungerar som en naturlig stimulant liksom.

Dess antibakteriella och antiseptiska effekter har rapporterats att utrota sårinfektioner, lindra irritation i insektsbett och förstöra huvudet och kroppen löss. Bakteriella sjukdomar i prostata, njurar, mage och tarmar har enligt uppgift blivit botade av citronellaolja. Oljan har också använts för att behandla sjukdomar i urinröret, urinblåsan och urinvägarna.

Enkel halsbränna samt biverkningar från alkohol- och drogmissbruk har enligt uppgift varit lättat av citronellaolja. Det kan också hjälpa behandla inflammationer i matsmältningssystemet och svampinfektioner, och kan hjälpa till att eliminera giftiga ämnen ur kroppen. Metabolism har enligt uppgift ökat och immunförsvaret förstärks av citronellaolja också.

Personer som lider av depression har enligt uppgift funnit lindring genom att ta doser av citronellaolja. Intag av oljan har också tillskrivits lindring av mensvärk och muskelkramper. Genom att öka svett, har det varit tippad som ett giftigt rengöringsmedel som minskar feber och förhindrar vissa infektioner.

Används som lokal behandling, kan citronellaolja också bidra till att förhindra kroppslukt och förbättra tonen i mänskliga muskler. Gnugga det på huden kan främja blodcirkulationen och öka utsläpp av körtel enzymer och hormoner. Fet hud och hår är enligt uppgift förbättras genom tillämpning av citronellaolja.

Inga livshotande toxiska biverkningar har funnit med hjälp av denna olja antingen externt eller internt. Det har emellertid rapporterats att ibland orsaka hudirritationer när de appliceras lokalt. Det är i allmänhet inte rekommenderas för behandling av hudsjukdomar på små barn eller gravida kvinnor.

  • Myggor stöts bort av citronella.
  • Citronellaolja har använts för att behandla mensvärk.
  • Ljus kan göras med citronellaolja.