Vad är kopplingen mellan alkohol och gikt?

May 12

Forskare har visat sambandet mellan alkohol och gikt, även om det fortfarande viss debatt om huruvida gikt är faktiskt orsakas av alkohol eller förvärras av den. Det råder ingen tvekan om att alkoholkonsumtionen, särskilt i fråga om öl, ökar purin nivåer i kroppen, och purin är ett ämne som så småningom upplöses i urinsyra, som orsakar gikt. Vissa experter tror att gikt orsakas främst av en genetisk predisposition och att alkohol är bara en utlösningsmekanism som orsakar attacker av gikt att hända.

Gikt är en typ av artritisk sjukdom, vilket kan vara mycket smärtsamt och även invalidiserande. När människor lider av det, kommer lederna i vissa delar av sina kroppar svälla och bli något immobiliserade. I många fall tenderar gikt att hända mer i de nedre extremiteterna, och det oftast börjar i dessa områden först. Den orsakas av kroppen inte att korrekt smälta urinsyra, och syran hårdnar till små kristaller. Detta ämne kommer att ackumuleras i en persona € s lederna och göra det svårt för dem att flytta runt.

Där alkohol och gikt anslutningen kommer in är med urinsyra. Syran kommer från puriner, som är näringsämnen som finns i vissa livsmedel. Öl har en hel del puriner, och att? € s varför det är mer förknippat med gikt än andra typer av alkohol. Det finns också en hel del bevis för att alkohol kan göra kroppen mindre effektiva i att avyttra urinsyra, så öl har potential för en dubbel effekt när det gäller alkohol och gikt anslutningen. Andra typer av alkohol har även en signifikant association med gikt, med undantag av mycket måttlig rödvin konsumtion.

Huruvida alkohol och gikt anslutningen är en ren orsakssamband, det finns en hel del bevis för att stanna borta från alkohol kan minska antalet gikt episoder och kanske minska svårighetsgraden. I många fall när folk lider av gikt, kanske läkare rekommenderar att en person undvika att dricka någon alkohol som en förebyggande åtgärd. Det finns vissa som säger att det är OK att hänge sig åt alkohol till en liten grad, men detta är omtvistat, och många läkare rekommenderar helt stoppa alla alkoholintag. Andra livsstilsrelaterade förändringar som kan bidra till att minska gikt problem inkluderar minskat kött i kosten, speciellt skaldjur, och viss konserverad fisk.

När människor lider av gikt, det finns flera behandlingsalternativ som kan minska symtomen. En grundbehandling tillvägagångssätt är att ta icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel (NSAID), som kan minska smärta och inflammation. I många fall kan läkarna också sätta en patient på en diet för att gå ner i vikt, eftersom övervikt är också förknippat med ökad gikt risk.

  • Alkoholkonsumtion höjer kroppens nivåer av purin.
  • Merparten av tiden, bör en person med gikt undvika att dricka alkohol helt och hållet.
  • Gikt är en typ av artritisk sjukdom som oftast påverkar lederna i den nedre delen av kroppen.
  • En person med gikt bör dricka mer än ett glas rött vin.