Vad är Vapenstilleståndsdagen?

May 21

Vapenstilleståndsdagen är en helgdag årligen firas den 11 november för att fira slutet av första världskriget och tjänsten av väpnade styrkor runt om i världen. Traditionen inleddes i England, även om Kanada, Frankrike, Belgien, Australien och Nya Zeeland också delta. I USA, är semestern kallas veteran dag och har utvecklats till en bred minnesdag för soldater som kämpade i alla amerikanska kriget.

Firar slutet på första världskriget

I november 1918, den avgiftsbelagda av första världskriget - kallas på den tiden "The Great War" - hade nått exceptionellt höga siffror. Under hot om landsbygden uppror, sökt tyska styrkor ett möte med de allierade styrkorna att hamra ut ett fredsavtal, känd som en vapenvila. Famously ades fördraget gjordes effektiva på 11:00 den 11 november, vilket ger den intressanta historiska skillnaden av att ratificeras i elfte timmen av den elfte dagen i den elfte månaden. Vapenstilleståndet slutade slåss på västfronten, ett avtal som skulle bekräftas av Versaillesfördraget 1919.

Inrättande av en nationell helgdag

Nästa år, Englands kung George V utropade den 11 November "Vapenstilleståndsdagen", en nationell helgdag för att hedra de män som hade försvarat England under kriget. Banker, skolor och de flesta offentliga kontor har till uppgift att vara stängd i observation av dagen. På den tiden, hade världen aldrig sett ett krig så förödande som konflikten wracking Europa. Cirka 40 miljoner av världens medborgare dog under kriget, många på grund av strid och många fler till sjukdom och dåliga förhållanden. Den ursprungliga Vapenstilleståndsdagen var den första gryningen av hopp för Europa under många år, och det är välförtjänt ihågkommen som en stor mänsklig triumf.

Andra länder med soldater i kriget följde snabbt Englands bly och etablerade liknande nationella helgdagar egna. De flesta av de ursprungliga allierade styrkorna firar Vapenstilleståndsdagen i en eller annan form.

Olika sätt att hedra minnet av Dag

Olika länder har olika traditioner när det gäller att fira och minnas dagen, men gemensamma aktiviteter inkluderar besöker gravarna av soldater som dödats i kriget och hålla parader, konserter och evenemang för att hedra veteraner. Många länder har också antagit traditionen att bära röda vallmor eller dekorera gravar med dessa blommor på Vapenstilleståndsdagen. Ursprunget till denna form av minne spår tillbaka till en berömd dikt om kriget genom skotska soldat och veteranen John McCrae heter "I Flandern fält." Den första raden i dikten nämner vallmo växer över gravarna av soldater, och versen blev en av de mest kända minnesmärken av kriget. Än idag, en del hänvisar till Vapenstilleståndsdagen som Poppy Day, och många människor bär ett stift med verkliga eller konstgjorda blommor.

Tillväxt och expansion under de åren

Vapenstilleståndsdagen traditioner har vuxit och expanderat som världen har genomgått fler krig. Efter andra världskriget förändrades USA namnet på sin officiella semester till veteran dag för att täcka veteraner från alla krig. Veteran dag speglar motsvarande amerikanska Memorial Day, som hålls varje maj. I Storbritannien, många av de traditioner som var ursprungligen en del av vapenstilleståndet Day ceremonier nu firas på den närliggande Remembrance söndag, höll den andra söndagen i november.

  • Undertecknat den 28 juni 1919 i det kungliga palatset i Versailles, Frankrike, Versaillesfördraget avslutade första världskriget den 11 november samma år.
  • En amerikansk tradition som går tillbaka till 1919 när det hette Vapenstilleståndsdagen, Veterans Day firar alla som har tjänstgjort i de väpnade styrkorna, och ofta präglas av att besöka gravarna av dem som tjänstgjorde i tidigare krig.
  • Vapenstilleståndsdagen firar slutet av första världskriget 1.