Vilka är de olika typerna av motgifter för Förgiftning?

December 16

Motgift för förgiftning kan variera beroende på vilken typ av gift involverade. En vanlig motgift för förgiftning är acetylcystein, som ofta används för paracetamol förgiftning. En patient som har lidit rökinhalation kan ges ett motgift hydroxokobalamin. Detta läkemedel är också lämplig för offren för cyanidförgiftning. De flesta motgift administreras via en intravenös (IV) dropp eller en oral lösning.

En av de mest använda motgift för förgiftning är ipecacsirap. Ett alternativt namn för denna sirap är Brasilien rot. Denna motgift kan användas för olika typer av icke-frätande förgiftning. Denna motgift ska endast ges till fullt medvetna individer.

Kemikalierna i ipecacsirap kommer framkalla kräkning, vanligtvis inom en kort tidsperiod. Korrekt dosering bör användas i enlighet med anvisningarna. Personer som är allergiska mot emetin och Cefaelin bör inte använda ipecacsirap.

För många typer av ormbett, måste en antivenin administreras, antingen genom en IV eller oralt. Innan administrera antivenin, kommer läkaren att behöva positivt identifiera de arter av orm som har bitit patienten. Vanliga typer av antivenin lösningar är crotalidae och Elapidae. Den antidot mot en svart änka bett är kalciumglukonat eller Latrodectus antivenin. Bites från icke giftiga spindlar kommer inte att kräva en antivenin, även om mediciner kan användas för att minska smärta och inflammation.

Inte alla motgift för förgiftning ges i kemisk form. En procedur som kallas magsköljning innebär pumpa magen att befria kroppen av giftiga ämnen. Detta är ett bevattningsmetod i vilken ett litet rör placeras ned till magsäcken via munnen, eller ibland genom näsan. Sugning kan också utföras under vissa omständigheter, för att minska risken för aspiration från kräkningar.

Som en av de mest effektiva motgifter för förgiftning, använder många sjukhus nödlägerumphysicians aktivt kol. Detta är normalt ges efter förfarandet för magpumpning. Den aktivt kol är ett icke giftigt ämne som hjälper till vid absorptionen av gifter från magen och tarmkanalen. Aktivt kol i flaskor och tuber kan finnas att köpa på medicinsk leverans butiker.

Innan administrera någon av motgifter för förgiftning, är det viktigt att identifiera de giftiga ämne som patienten har utsatts. Människor som har intagit frätande ämnen får aldrig ges ett motgift mot kräkning, eftersom det kan orsaka allvarliga skador på personens hals, matstrupe, eller mun.

  • En kobra, en typ av giftorm.
  • Aktivt kol är en effektiv förgiftning motgift används på akuten.
  • De flesta motgift för förgiftning administreras via en intravenös dropp för att snabbt och effektivt ge behandling.
  • Vissa mediciner kan vidtas för att framkalla kräkning för att befria kroppen från gifter från förgiftning.