Vad innebär det att vara nere och ut?

March 6

Ner och ut är en vanlig engelsk uttryck, det vill säga tillståndet i fattigdom eller misär. Ursprung med en boxnings term i början av 20-talet, har det sedan dess använts i titlarna på populära böcker, filmer och musik. Det är en av flera engelska fraser använder ordet ner att förmedla känslomässiga eller ekonomiska misär, inklusive downbeat, ned på hälarna, och förtryckta. Det kan också innebära fysiskt arbetsoförmögen, en definition som går tillbaka till frasen: s begynnelse, men används sällan i modern tid.

Boxning, en tävlingssport som involverar reglerad näve slåss, har varit populär sedan en tid präglad av antikens Grekland. Det fick ett uppsving i England och Amerika i den 18: e och 19-talen, under vilken tid de flesta moderna regler, tekniker och uttryck har sitt ursprung. Frasen ner och ut först in i 1901 och helt enkelt inneburit att en förlorande boxare var medvetslös, efter att ha slagits ut av sin motståndare. Knockout är en vanlig slutsats att många boxningsmatcher. Ner och ut är en av många boxnings fraser som har blivit vanliga uttryck utanför ringen; andra inkluderar ner för räkning, slag för slag, och kasta in handduken.

Strax efter att uppnå popularitet som ett idrottsfras, ner och ut kom i allmänt bruk som en term för alla som lider av fattigdom. Bildligt, betyder det att en person har besegrats av hårda ekonomiska förhållanden, precis som en boxare kan besegras av en starkare motståndare. Det fick utbredd användning under den stora depressionen på 1930-talet, då många människor runt om i världen har drabbats av fattigdom. Dess användning är dock äldre än något i början av depressionen 1929. År 1923, låtskrivare Jimmy Cox skrev "Nobody Knows dig, när du ner och ut", som blev en hit för blueslegenden Bessie Smith 1929.

Låten, om en före detta miljonär fallit på hårda tider, slog ett ackord med många människor som befann sig i liknande omständigheter. Liksom de senare blues standard "God Bless barnets," det beklagar att de utan pengar finner sig ofta friend också. År 1933, brittiske författaren George Orwell publicerade sin första bok, Nere för räkning i Paris och London. Det är ett rekord av hans fattiga liv i de två städerna under 1920-talet. Orwell, naturligtvis, senare gick vidare till internationell berömmelse som författare till Animal Farm och 1984.

År 1986, skådespelare Nick Nolte och Richard Dreyfuss medverkat i På luffen i Beverly Hills, om en hemlös man som befinner sig välkomnas in i rika stadsdel Kalifornien. Succéfilmen var den första R-rated film någonsin släppts av familjevänliga Walt Disney studio. 1970 och igen 1992, rocklegenden Eric Clapton täckt "Nobody Knows dig, när du ner och ut." Låten har också utförts av Janis Joplin, Rod Stewart, och BB King, bland andra, att bli en hyllad blues och vagga standarden.

  • Fasen "down and out" var ursprungligen en referens till en förlorare i en boxningsmatch som hade slagits medvetslös.
  • George Orwells första bok hette Nere för räkning i Paris och London.