Hur väljer jag det bästa Klorhexidin schampo?

March 9

Vanligen används som ingrediens i terapeutiskt munvatten, är klorhexidin en kemikalie som har antiseptiska och desinficerande egenskaper. Det är också en viktig komponent av klorhexidin schampo, som är en typ av veterinär schampo som kan gynna djur med vissa hudproblem. När du letar efter den bästa djur rengöringsmedel, vilken typ av djur det kommer att användas på, alla bör tas hänsyn till problemets natur och styrkan i schampo.

Klorhexidin schampo kan köpas kommersiellt från djuraffärer och online leverantörer. Den används normalt på hundar, katter och hästar för att behandla bakteriella hudinfektioner, utslag och andra hudproblem. En gemensam styrka för klorhexidin schampo är 3%, vilket är tillräckligt starka för att vara effektiv, men inte så stark att vara skadligt. Trots detta, innan du använder den på andra typer av djur, särskilt mycket små, är det bäst att kolla med en veterinär.

Starkare schampo är tillgängliga från veterinärer för att behandla allvarliga tillstånd, men dessa schampon kontrolleras normalt och inte normalt lätt tillgänglig för over-the-counter köpet. I vissa fall kan en starkare schampo kan vara avgörande för behandlingen av en allvarlig hudsjukdom. Leta efter en klorhexidin schampo med en koncentration på 4% eller högre i detta fall.

Göra klorhexidin schampo hemma är ett annat alternativ. Detta åstadkommes genom blandning av klorhexidinglukonat med praktiskt taget alla god kvalitet PET schampo. En fördel med detta är att det i allmänhet är mycket billigare än att köpa den förberedda formel plus koncentrationen kan kontrolleras. Detta är ett effektivt sätt att få en koncentration av 1%, en styrka som inte alltid finns i kommersiella schampon.

Det är viktigt att hantera klorhexidin schampo noga, särskilt runt katter. Det har förekommit fall av dövhet hos katter som orsakas av klorhexidin används för att rengöra öronen. En gång i hörselgången kan vätskan EAK i kata € s innerörat genom en brusten trumhinna. Detta kan i slutändan leda till permanent dövhet. Vid val schampon för katter är det tillrådligt att välja en relativt låg koncentration av klorhexidin, i syfte att minimera risken för sådana biverkningar.

Om ett djur har flera hudproblem, kan det vara bäst att välja klorhexidin schampo som har ytterligare aktiva ingredienser. Några av dessa schampon innehåller ytterligare fungicid, vilket kan vara till hjälp för ringorm och för hundar som lider med hot spots. Djur som repa mycket kan dra nytta av schampo som också har en mjukgörande eller andra hud-lugnande ingrediens. Använd aldrig klorhexidin schampo på ett djur om inte märkningen anger att det är säkert för den typen av djur.

  • Klorhexidin schampo för hundar finns från djuraffärer och online leverantörer.
  • En veterinär kan ordinera klorhexidin schampo för att behandla en hund bakteriell hudinfektion.