Vad är infraröd strålning?

January 13

Infraröd strålning, även känd som "IR", är bara en typ av strålning som finns inom det elektromagnetiska spektrumet. Strålningen som används i mikrovågsugnar är en typ av strålning som har en plats på det elektromagnetiska spektrumet, medan strålningen som används på sjukhus för att skapa röntgenbilder är en annan. De ljusstrålar som tillåter människor att se världen omkring dem och de radiovågor som används för att leverera nyheter och musik är också olika typer av strålning som finns inom det elektromagnetiska spektrumet.

Infraröd strålning kallas så eftersom våglängden av infraröda strålar är bara lite längre än för röda strålar. De enda typer av strålning som människor kan upptäcka är ljusstrålar. Om människor kunde se infraröda strålar på färgspektrum, verkar det precis efter eller under rött. Det latinska infra översätter till "under".

Infraröd strålning är en otroligt viktig del av varje människas liv. Detta beror på att IR är bokstavligt talat värme. Även mänskliga ögon inte synbart kan upptäcka IR, kan de säkert känna det. Inslag en hand runt en kopp varm choklad, ta en promenad i ljumma vädret, eller njuta fräsande fajitas; i alla dessa erfarenheter interagerar direkt med IR.

Även det mänskliga ögat inte kan upptäcka strålning, har forskare utvecklat mekaniska ögon som kan. IR-kameror kan ta bilder av föremål och varelser som relä deras topografi i termer av hur mycket värme som de ger ut. Till exempel i en IR foto av en orm som äter en mus, skulle kalla blodiga ormen vara nästan osynlig, men människor skulle kunna se den termiska konturerna av den varmblodigt musen.

Det finns många användningsområden för infraröd strålning kameror. De används av militären för att få information om ett mål eller plats av intresse. De används även av astronomer för att lära sig mer om kosmos. Meteorologer använder också kameror som är känsliga för IR för att förutsäga temperaturer och mötande väder.

  • I en infraröd strålning foto av en orm som äter en mus, skulle kalla blodiga ormen vara nästan osynlig, men den termiska konturerna av den varmblodiga musen skulle vara synliga.
  • Infraröd strålning existerar inom det elektromagnetiska spektrumet.