Vete och din ämnesomsättning

October 11

Folk tittar på vete fria dieter, av flera skäl, kan vara intresserade om kosten kommer att orsaka dem att förlora eller gå upp i vikt. Som med de flesta saker med kroppen, är viktökning bilden sätt mer komplex än att bara vara ett resultat av ett överflöd av insulin.

Att hålla glukosnivåer ner låter insulinnivåer för att stanna lågt så att kroppen dumpar energi från fettcellerna. Men insulinnivåer kan också stiga i avsaknad av högre glukosnivåer. Den skyldige: ett hormon som kallas leptin.

Leptin faktiskt görs av fettceller, upptäckte ett faktum först nyligen. Fettceller inte bara ligga runt lagra energi. Ju fler fettceller du har, desto mer leptin produceras. Leptin fungerar som en budbärare till hjärnan (främst hypotalamus).

Hjärnan kan inte övervaka kroppens energibalans, så det bygger på leptin att agera som sin man i fältet, så att säga. För en normalviktiga personer, går processen på följande sätt:

  1. Personen overeats och kropp fettnivåer gå upp. Följaktligen leptinnivåer gå upp.
  2. Hjärnan får meddelandet och berättar kroppen att minska födointaget och öka energinivåer.
  3. Kroppsfett nivåer gå ner, leptin nivåer gå ner, och hjärnan säger kroppen att öka födointaget och minskar energinivåer.

Med detta system, upprätthåller kroppen en stabil vikt, ge eller ta några pounds. (Denna konsekvens är också känd som homeostas.) Men situationen är annorlunda för personer som är överviktiga eller feta:

  1. Personen overeats och kropp fettnivåer gå upp. Följaktligen leptinnivåer gå upp.
  2. Hjärnan säger inte kroppen för att minska födointaget. Det tror den personen är fortfarande hungrig, så hon äter mer och mer och energinivåer stanna nere.

På ungefär samma sätt som cellerna blir resistenta mot insulin, blir hjärnan resistent mot leptin; mer och mer leptin är nödvändig för att få fram budskapet. Tyvärr, medan bukspottkörteln kan skapa mer insulin, har du inte ett organ för att producera mer leptin.

Endast fettcellerna kan göra det. Forskning har visat att denna sjukdom kallas leptinresistens faktiskt kan föregå insulinresistens och viktökning själv.

Inflammation orsakar hjärnan att vara mindre mottagliga för leptin signalering Inflammation är en mycket allmän term, men så här är några av dess olika orsaker eftersom det gäller leptinresistens.:

  • Vete, andra sädesslag, socker och raffinerade livsmedel: Dessa livsmedel, alla av dem kolhydrater, ökar triglycerider. Höga triglycerider förhindrar leptin från att passera genom blod-hjärnbarriären. Den leptin som inte får igenom möter en försvagad svar på grund av det höga intaget fruktos. (Dessa livsmedel kan också leda till ett tillstånd som kallas läckande tarm.)
  • Fettsyra obalanser: Du behöver ett lämpligt förhållande mellan omega-6-fettsyror och omega-3-fettsyror i kosten. Ett förhållande av 1: 1 är mest önskvärt, men den genomsnittliga amerikanska förhållandet är närmare 15: 1 eller till och med 20: 1. Den inflammation som orsakas av denna obalans sträcker sig till hjärnan, störa leptin budskap.
  • Stress och dålig sömn: Sömnbrist ökar stresshormonet kortisol, vilket släpper otaliga negativa effekter. Stress och dålig sömn kan också arbeta mot din gut förråd av goda bakterier.
  • Gut infektioner, mat toxiner, miljögifter och näringsbrister: Alla dessa faktorer bidrar till läckande tarm, vilket leder till inflammation och leptinresistens.