Vad är en Gilet?

June 14

Traditionellt görs utan ärmar, är en gilet en väst som bärs av både män och kvinnor. Först bärs i den 19: e århundradet, västen var en för män klänning plagg ofta skulpterad ur sammet, siden eller en tung brokad. Ursprungligen denna pjäs presenterade detaljerade broderier på framsidan. Det bars över en skjorta eller full ärm chemise, och var ofta bärs under en jacka som var längre i längd. Typiskt för dessa sleeveless och kraglösa jackor inte innehöll fickor, vilket gör passningen mycket jämnare och tätare till kroppen.

Medan de tidigaste gilets var slitna för mode, eftersom stilar utvecklats västen liknande plagg blev oftare används som en isolator eller som ett yttre lager som ger extra värme. Oavsett dess syfte, har västen bibehålls samma grundform under de följande årtiondena variabeln har till stor del varit i sin längd och det material som de görs.

Både verkliga och fuskpäls är ett populärt material för yttre slitage och mode gilets. Under 1980-talet när kaninpäls blev allt populärare och mer vanligt förekommande i modekläder, blev en lång kofta typ stil mer gynnsam, en längd som fortfarande populärt i dag. Kroken och ögon fästen var en populär stängning hittades på dessa plagg. Dragkedjan skulle senare införas som en del av verket.

Gilets är tillverkade av ett antal olika typer av material för en mängd olika användningsområden. Under de senare 1990-talet, blev fleeceväst ganska populär och bars av både män och kvinnor. Dessa fleece gilets kom oftast till midjan och oftast innehöll en dragkedja framtill. Läder gilets används oftast för gevär och sportskytte - läder ger ett extra lager av värme och skydd mot elementen och samtidigt hålla armarna fria. Cyklister och vandrare bär också en form av västen.

I scenkonst, är en gilet bärs som en del av scenkläder av en balettdansös. Traditionellt de är slitna oftare av manliga dansare än honor ballerinor. Det är denna typ av plagg som mest liknar den ornateness av de ursprungliga gilets slitna århundraden sedan. Den största förändringen i västen kan mycket väl vara dess namn. De flesta människor i dag kallar dem västar, i stället för dess ursprungliga moniker.