Ölprovning: Hur man utvärderar en öl

October 6

Dricka öl är en sensuell upplevelse. Konsumerar öl (eller någon mat, för den delen) bör vara en fullständig sensorisk upplevelse; ju fler sinnen inblandade, desto mer kommer du minnas upplevelsen - positivt eller inte.

När grillning en stek, behöver du inte bara se köttet matlagning på grillen; du hör sizzle och pop av dess saft och lukta dess kittlande dofter fläktade genom luften. När du smaka på biff, du inte bara njuta av smaken utan även beskriva det i en taktil sätt - till exempel kan man säga att det är fuktig och anbud eller torra och hårda som sko läder.

Överför dessa mentala anteckningar till provsmakning öl. När hälla en öl i en (ren) glas, lyssna efter plopp-plopp av vätskan och fizzing av den utströmmande karbonatisering. Men vänta - inte dricka det ännu Se den lilla bubblor race uppåt bara för att gå vilse i ett lager av tätt skum Titta på huvudet stiger och sväller upp över läppen av glaset Andas in den fullständiga bukett av dofter som kommer från!.. ölen. Smaka de många smaker av kornen, humle, och andra ingredienser. Känn viskositet öl och fikon gasutveckling av karbonatisering på tungan och gommen. Savor de kvardröjande smaker av eftersmaken.

Du vill inte ha några distraktioner när du allvar provsmakning öl. Använd ett glas stor nog att rymma en hel flaska. Och ingen frostat glas, tack! Subtila och nyanse smaker är svåra att urskilja om ölet är för kall.

Ölprovning har en viss ordning. Några av de viktigaste provsmakning arbetet sker innan du ens dricka!

  1. Lukt: Kontrollera arom och bouquet.
  2. Titta: Kontrollera utseendet.
  3. Smak: Kontrollera smak.
  4. Touch: Kontrollera kropp och munkänsla.
  5. Reflektera: Kontrollera slutlig dom.

Naturligtvis kan du bara hoppa över alla dessa steg och gå vidare och dricka, notera bara om du gillar öl. Men om du någonsin vill berätta för någon om en öl som du vill, hittar du all denna diskussion hjälp.

Även ögon, näsa och mun är de viktigaste aktörerna, kan öronen ge dig viktig information samt. Hörsel öl är ganska mycket begränsad till sin kolsyra (fizzzt) på öppna flaskan eller ljudet av krossat glas när du släpper en . Om ölet inte fräsa när du öppnar det, vara beredd på en platt öl. Om den inte fräsa när du släpper det, ingen förlust (även om det är en enda röra att städa upp och du måste ta en annan öl).

Efter från stegen de fem sinnena, kan du enkelt se att du utvärderar öl i fem motsvarande områden. Varje öl stil bör ha vissa egenskaper inom respektive område, och dessa egenskaper är det som öl domare leta efter i öl tävlingar; å andra sidan, som konsument, du behöver bara notera egenskaperna för jämförelse, utom, naturligtvis, för kärlek eller avslag.