Vad är några framträdande dragen i Pluto?

December 1

Pluto är en yttre solsystemet kroppen som tidigare var känd som en planet, men eftersom en upplösning 2006 av Internationella Astronomer unionen är nu känd som en dvärgplanet, tillsammans med Ceres och Eris. Det är den 2: a största medlemmen i Kuiperbältet, en isig asteroidbältet utanför Neptunus bana. Plutos bana varierar mellan 29 och 49 AU (Earth-sön avstånd) från solen Den har en diameter en femtedel av jordens, mindre än månen vid en fjärdedel av jorden. Pluto har en genomsnittlig yttemperatur på 44 K (-380,47 C).

Pluto upptäcktes 1930 av Clyde Tombaugh, genom att jämföra variationer i två fotografiska plåtar. I början av 20-talet började forskarna söker en Planet X, som sades ha orsakat störningar i Neptunus bana, ungefär på samma sätt att förekomsten av Neptunus förutsades av störningar i Uranus omloppsbana. Även Pluto hittades nära platsen där planet X förväntades vara, det kunde inte ha varit förutspått planeten, eftersom det var alldeles för liten för att påverka Neptunus bana. Det visade sig senare att de störningar i Neptunus bana kunde förklaras med Einsteins nya teori om allmän relativitet.

Pluto har en brunaktig färg med en stor svart splotch i dess centrum. Det var inte förrän lanseringen av rymdteleskopet Hubble som astronomer såg Pluto så mycket mer än en svag punkt. Pluto har tre månar; Charon, Hydra, och Nix. Charon är väsentligt större än de andra. När Pluto upptäcktes, många människor lämnat rekommendationer för sitt namn. Vinnaren var en elva år gammal skol från Oxford, Venetia Burney, som lämnat Pluto.

År 2015 kommer New Horizons rymdfarkosten nå Pluto, observera den och dess månar på nära håll. Detta kommer att vara den mest avlägsna föremålet någonsin att kontaktas av en konstgjord satellit. Efter New Horizons passerar Jupiter, kommer det att bli den 5: e sonden att avsluta solsystemet.

  • Astronomer använder rymdteleskop för att undersöka Pluto och andra objekt i solsystemet.
  • Radioteleskop kan användas för att studera universum och himlakroppar.