Hur effektiv är Ljusterapi för depression?

December 30

Ljusterapi är mycket effektiv vid behandling av depression om depressionen är relaterad till årstidsbunden depression (SAD). De flesta människor upplever denna typ av depression finner lindring med ljusterapi. Det är den föredragna behandlingen för SAD, eftersom det tolereras väl, inte kräver ett recept och är lättillgängligt. Även ljusterapi för depression är lika effektivt som medicinering vid behandling av SAD, det finns inga entydiga studier som visar att ljusterapi fungerar med andra former av depression.

För vissa människor, kan lägre säsongsljusnivåer resultera i ED. De kortare dagar av hösten och vintern kan störa kroppens naturliga dygnsrytm, kroppens 24-timmars klocka som reglerar sömn och vaka. Den störning av dygnsrytmen kan orsaka sömnstörningar och depression. Ljusterapi vid depression hjälper kroppen att återfå sin naturliga dygnsrytm, vilket möjliggör normala sömnmönster och eliminera depression. Andra former av depression, såsom klinisk depression, premenstruellt syndrom och bipolär sjukdom orsakas inte av störningar i dygnsrytmen och verkar vara opåverkad av ljusterapi.

Ljusterapi för depression innebär användning av särskilda former av starkt ljus. Ljusintensiteten mäts genom lux, med starkt solljus mäter 10.000 lux. Solarier och hushållsljus avger inte tillräckligt hög lux eller rätt typ av ljus och är inte effektiva.

Bärbara ljuslådor, gjorda för ljusterapi, kan nå 5.000 lux och ge den bästa ljusintensitet som i terapeutiskt syfte. "Cool vitt" lysrörsljus producerar mindre ultraviolett strålning än lampor fullspektrum och, även om de producerar mindre lux, kan vara användbar i ljusterapi. Exponering för 30 minuter av 10.000 lux är lika med en timmes exponering av 5.000 lux.

En majoritet av människor med SAD tycker att ljusterapi för depression är mest effektiv när den används under morgontimmarna, men det ibland fungerar bättre under eftermiddagen eller tidigt på kvällen. Varje persons naturliga dygnsrytmen är annorlunda, så mängden lux behövs och tids utsatta måste anpassas till den specifika personen att uppnå resultat. I de flesta människor, kan eliminering av SAD relaterad depression inträffa inom några dagar efter början att använda ljusterapi, även om vissa människor kanske inte ser lättnad för tre veckor eller mer. I alla SAD drabbade återgår depression när ljusterapi avbryts. Alla reagerar olika på den mängd lux och den tid utsätts för ljus, så användningen av ljusterapi för depression bör övervakas av en läkare.

  • Solarier avger inte en tillräckligt hög lux för att vara effektiv för behandling av depression.
  • Ljusterapi är ofta fördelaktigt för personer som lider av årstidsbunden depression (SAD) under vintermånaderna.
  • Ljusterapi kan hjälpa någon med årstidsbunden depression, men inte andra former av depression.
  • Ljusterapi används för att behandla depression kan hjälpa patientens kropp återfå sin inbyggda dygnsrytm.
  • Fluorescerande lampor kan användas för ljusterapi.