Vad är ett motförslag?

January 9

"Acceptera aldrig en första erbjudandet," är ofta en hård och snabb regel att hantera löneförhandlingar. Denna ordspråket gäller även erbjudanden om betalningar för saker som bostäder, bilar och liknande. Även vid den lokala loppmarknaden, där priserna kan uppvisa en viss flexibilitet, kan du finna dig själv att göra vad som kallas en motförslag, en förhandling som antingen höjer eller sänker priset på en ursprungliga erbjudandet.

I många fall, särskilt när de köper saker i livsmedelsbutiker eller i detaljhandeln, har vi satt priser. Detta är inte alltid fallet i andra länder, och en del prisflexibilitet eller förhandlingar kan förväntas. Ett första pris som erbjuds, då förhandlingar väntas i försäljning, är oftast mycket högre än den som kunde sälja ett objekt för. Den person som gör motförslag kommer att svara med ett mycket lägre pris. Detta kan resultera i serie counter mellan köpare och säljare, tills ett pris avtalas eller köparen känner priset är fortfarande för hög och beslutar att inte köpa något.

Vi ser fortfarande exempel på erbjudandet och motförslag i en mängd olika inställningar där varor köps och säljs i USA. Loppmarknad, som nämns ovan, är ett exempel. Andra områden av försäljning där erbjudanden och counter flyger tjockt och rasande inkluderar fastighets- och bilindustrin. Säljare ber normalt för mer än de kan få, och köparna reagerar normalt med counter i hopp om att komma till ett avtalat kompromiss. Denna process kan arresteras om en annan individ, vilket är fallet med hemförsäljning, gör ett erbjudande på ett hem eller bil som slår den ursprungliga köparens motförslag eller som ibland är högre än säljarens ursprungliga erbjudandet.

Hur väl din motförslag på fastigheter kommer att tas emot beror på fastighetsmarknaden, brådska eller avsaknaden av säljaren, och intresset för andra kunder i fastigheten. Detsamma gäller när du köper bilar, antingen från återförsäljare eller privata säljare. Du kan nästan alltid räkna med att fordonen kommer att erbjudas till dig till ett högre pris än dealern betalats. Att veta bluebook värde på en bil, att förstå marknaden för närvarande, och efterfrågan på den typ av bil du söker kan hjälpa dig att komma med en lyckad motförslag. Vanligtvis den första disken är flera hundra till flera tusen amerikanska dollar (USD) mindre än du är villig att betala.

I situationer där en lön som erbjuds, företag förväntar sig ofta lönen ska förhandlas. Detta är inte alltid fallet, särskilt i jobb som bara betalar minimilön. Om du inte är desperat i ditt sökande efter arbete, bör du definitivt överväga att göra en motförslag av en högre lön än den du ursprungligen erbjuds, om du inte känner lönen är mycket rättvis och rimlig. Det är typiskt för företag att erbjuda en lägre lön och hoppas att ni kommer att acceptera det, eller försöka mäta din lön intresse när du ansöker om jobbet.

I allmänhet bör du inte diskutera eller förhandla lön förrän du har blivit erbjuden jobbet. Om du dras in i en sådan diskussion, bör du nämna en lön som är på hög slutet av vad som kan anses rimligt för ditt yrke, utbildning och erfarenhet. Med andra ord begära mer än du kan få, men håll det rimligt, och förväntar arbetsgivaren att motförslag med ett lägre belopp som fortfarande kan vara mer acceptabelt än ett första erbjudande.

  • En anställd förhandlar lön erbjudande med en arbetsgivare.
  • Ett område av försäljningen där erbjudanden och counter inträffar är en loppmarknad.