Vad är Rödbetor?

October 17

Rödbetor är ätliga växter infödda till Medelhavet. De odlas över hela världen, eftersom de är lätta att odla och de trivs i de flesta klimat, även om de inte uppskattar extrem kyla eller värme. Rödbetor tenderar att vara lätt tillgänglig i konserverad form i många livsmedelsbutiker, och de kan också hittas i färskt inköp och torghandel. En nära besläktad växt, mangold, är också mycket populära.

Till skillnad från många matväxter, alla delar av betor är ätliga. Många konsumenter är bekanta med köttiga roten, men betor greenerna är också mycket smakrik. Faktum är vissa typer av betor speciellt odlas för sina greener, och de är kända som blad betor eller mangold. Den färgglada stjälkar och rika färger på bladen också ibland spela en roll i prydnadsträdgårdar.

Det vetenskapliga namnet på betor är Beta vulgaris, som betyder "gemensam betor" på latin. Den klassiskt röda rot betor har odlats som en näringskälla i hundratals år, och ett antal sorter har uppstått, inklusive gyllene betor, som har en rik orange till gul färg. En annan ovanlig ser betor sort är chioggia eller "Sockertopp" sockerbetor, uppkallad efter sin koncentriska cirklar av rött och vitt kött.

Tillsammans med andra rotfrukter, kan rödbetor grillas, bakat, rostade och kokt. De är ofta inlagd för användning i sallader, och de kan ingå i rotfrukt gratänger och liknande rätter. Sockerbets greener kan användas som mangold och andra mörka bladgrönsaker i saker allt från sallader till quiche. När du väljer betor att äta, leta efter företag, friska exemplar utan slemmighet eller missfärgning, och lagra dem i kylskåp. Om betorna kommer med greener monterad tar du bort greenerna, eftersom de leech fukt från sockerbetor.

Rödbetor trivs i de flesta USDA zoner. Eftersom de föredrar svalare väder, i zoner 8 och uppåt, bör de odlas som en vintergrödor, eller planterade i början av våren. De varmare temperaturer sommaren kan vara för intensiv för betor att växa i, om de odlas i dessa områden. De uppskattar också regelbunden vattning på ett konsekvent schema och sällan vattning kan orsaka rötterna att spricka.

Att växa rödbetor hemma, börja med att förbereda en bädd av jord i en solig plats. Vänd jorden med en spade eller murslev, blanda i kompost och gödsel för att göra jord rik och luftig, i syfte att främja en sund rottillväxt. Starta betorna från frö, plantera frön innan sista frosten av året och ge dem ungefär en tum (två och en halv centimeter) vatten varje vecka. Som betorna gro, tunna ut dem om du växer dem för rötterna, så att rötterna får utrymme att blomstra. De späda greener kan användas i sallader. Skörda betor som behövs, och kom ihåg att större rödbetor tenderar att vara Woody och bitter.

  • Rödbetor växer under jord, och toppas av stora, mörkgröna blad.
  • Borsjtj är en populär soppa gjord av rödbetor.
  • Rödbetor används ofta i sallader.
  • Rödbetor är ofta plockas för att användas i sallader.