Vad är Fashion Law?

July 12

Mode lagen är ett specialiserat område som snabbt växer och börjar undervisas i lag skolor. Den behandlar främst frågor om immateriella rättigheter, upphovsrätt och varumärkesrätt. Internationella handelsavtal, import- och exportlagar, och tullbestämmelser alla spela en roll i modebranschen. En mode advokat kan representera konfektionsindustrin, butikskedjor, kläder designers, konstnärer eller modeller.

Immaterialrätt, upphovsrätt och varumärkesrätt är viktiga aspekter av mode lag för modedesigners. Tillverkning och försäljning av förfalskade designade kläder och accessoarer är ett stort problem i hela världen och kan kosta designers miljontals dollar. Designers behöver ofta juridisk rådgivning om internationella avtal som den nyligen utarbetade ACTA, som undertecknats av flera länder, inklusive USA. Design Piracy Act föreslog amerikanska lagstiftningen, skulle stärka Upphovsrätten för modeindustrin, samt öka straff för import och försäljning av piratkopierade varor.

Mode lag innebär ibland tvister mellan designers och butiker. Vanligtvis till anklagelser från en konstruktör av ett originellt sätt att en återförsäljare säljer kläder som är så lika att de utgör en kopia eller förväxlas med originalet. Ett exempel på den globala räckvidd mode rättsliga tvister är en förlikning i en stämning inlämnad av Hells Angels Motorcycle Club mot en fransk kläder designer och Saks Fifth Avenue för att ha hjälp av sin "död huvud" gradbeteckningen i mode design. Upphovsrätt och varumärkestvister involverar ofta parfym, cologne, smycken och andra accessoarer. En annan juridisk fråga i modebranschen innebär att bestämma under vilka omständigheter designade kläder och accessoarer kan "auktion" på Internetsidor.

Avtalsförhandlingar mellan designers och modeller som bär sina konstruktioner i modevisningar är centrala för modebranschen. Återförsäljare kan även avtala med sina egna modeller för framträdanden i sina kataloger. Modefotografer och formgivare har också rättsliga intressen att skydda i modebranschen. Det är viktigt för konstnärer att säkerställa att upphovsrätten av deras arbete är skyddad och att de får lämpliga royalties.

Kläder tillverkar har sin egen uppsättning av mode rättsliga problem. Tillverkarna omfattas av gällande arbets- och säkerhetslagar i deras tillverkningslandet. I USA måste en mode advokat vara förtrogen med federala och statliga arbetslagar. Kunskap om import, export och tulllagar är också mycket viktigt, liksom medvetenheten om främmande handelsavtal som tillåter kläder och textiltillverkare att gå in och konkurrera på den globala marknaden.

  • Tillbehör, som parfymer, kan bli föremål för modelagar.
  • Mode lag kan träda i funktion med designers och butiker.
  • En mode advokat kan representera konstnärer och modeller, samt detaljhandel och kläder designföretag.