Vad är en Amazon Tree Boa?

April 22

Amazon träd boa, Corallus hortulanus, är en medelstor träd- boaorm fann öster om Anderna i den norra regionen i Sydamerika. Dessa ormar är alert och aggressiva och är mest aktiva på natten. Denna boa kan leva i en mängd olika livsmiljöer, inklusive regnskogar, tempererade skogar och gräsmarker, men det gör alltid sitt hem i träden. Även Amazon träd boa bor i områden som hotas av avskogning, är det inte äventyras.

Amazon träd boa växer till i genomsnitt (1,5-2 m) 5-6,5 meter och förblir relativt smal hela livet, väger i genomsnitt 0,8-1,3 pounds (400-600 g). Dessa ormar kännetecknas av sina breda, trekantiga huvuden, utstående ögon och långa, vassa tänder. De finns i en mängd olika färger och mönster, som tycks dyka upp slumpmässigt på enskilda ormar. Prover med nyanser av brunt, grått eller svart är ofta kallas "trädgård fas" boor, och de med nyanser av rött, orange och gult i sin färg kallas "färg fas" boa. Ormarna kan vara fast i färg eller bandad, spräckliga eller belastas med geometriska former.

I naturen, Amazon träd boa äter en mängd små djur. Att vara en trädlevande arter, ormarna äter vanligtvis fåglar, men de kommer också att äta gnagare, små reptiler och amfibier som de stöter på. Ormen är en constrictor, vilket innebär att det dödar sitt byte genom strypning och inte innehar gift. Även Amazon träd boa är inte giftig, men det har långa tänder, och i fångenskap exemplar är kända för att vara relativt aggressiva. Deras bites kan vara smärtsamt och, i likhet med andra reptil bites, kan leda till infektion.

Amazon träd boa är en långsamt växande orm som kan leva i 20 år eller mer. Honorna blir könsmogna vid tre eller fyra år gammal. Hanarna har tekniska möjligheter att parning efter deras första år, även om de fortfarande för liten för att para sig med vuxna honor tills deras tredje eller fjärde år. I naturen, Amazon träd boa brukar para sig i den svala, torra säsongen och föda fyra till 14 nyfödda efter sju till 10 månader. Liksom andra boaconstrictors innebär Amazonas trädet boa inte lägga ägg utan föder levande ungar.

En vanlig orm i djurhandeln, anpassar Amazonas trädet boa lätt till liv i fångenskap. Ormar är tillgängliga som är uppfödda i fångenskap eller fångas i vilt. Prover som fångats i vilt tenderar att vara mer aggressiva och ofta är ovilliga att livnära sig på döda byten.