Vad är Fried Feta?

April 5

Stekt fetaost är någon form av fetaost som har stekt, antingen i en kastrull eller i en fritös. Merparten av tiden, är stekt feta brukade bästa sallader eller läggs till grönsaker för att skapa en sida skålen. Det är ofta panerad och erfaren och är nästan alltid serveras varm. Feta är traditionellt en grekisk ost, och stekt iterationer är vanligast i medelhavsköket. Kockar i världen njuta av mångsidighet och smidig konsistens av ost, dock, och det finns många olika sätt att förbereda och servera den stekt.

Feta är en tät, fast ost som har en relativt hög smältpunkt. Detta gör den idealisk för stekning, eftersom det tenderar att hålla sin form även när den utsätts för höga temperaturer. Matlagning med fetaost är i allmänhet en relativt enkel strävan. Osten kommer att värma i centrum, men bara smälter över extremt hög värme.

Mest stekt fetaost är beredd på spisen, ofta i en stekpanna. Kockar ska värma något slags fett - traditionellt olivolja i Grekland, även om smör eller vanlig vegetabilisk olja fungerar lika bra - lägg sedan till bitar eller remsor av feta när fettet är hett. Den feta kommer att absorbera olja eller smör och skarp till en gyllenbrun skorpa på utsidan, samtidigt som en stabil center. Merparten av tiden, är feta kubik eller skär i små strimlor innan stekning, men det är möjligt att steka hela block.

Med hjälp av en fritös är en modernare, men ofta mer effektiva, sätt att göra stekt fetaost. I en fritösen, är en stor mängd olja värms, och osten är då helt nedsänkt i olja för att laga mat. Detta brukar kallas fritering, och resultatet är en mycket mer enhetligt brynt - men också mycket mindre hälsosam - ost. Stekt feta tillverkad enligt denna metod kommer vanligtvis ut med en tjock skorpa, inte bara en knaprig kant.

Det finns många olika typer av feta, men alla kommer att fungera bra för stekning. Såvitt typer av ost går, är feta relativt torr. Alla ostar som bär namnet har en jämn konsistens, oavsett var de gjordes eller om de har ytterligare ingredienser eller smaker sätts i.

Feta är vanligast marinerad eller panerad innan stekning för att förbättra slutresultatet. Plain feta kommer att absorbera matolja, men om detta är den enda skorpa föreskrivs osten är den färdiga produkten sannolikt brun väldigt snabbt, ofta innan interiören har även värmas. Kockar som söker en mer enhetlig stek erfarenhet ofta päls osten i valfritt antal örter, ströbröd och kryddade oljor innan stekning. Dessa beläggningar förbättrar också slutet smak, eftersom de i huvudsak koka på osten som det bruna. Även vetemjöl är oftast att föredra framför ingenting, eftersom det rockar osten, vilket möjliggör jämnare tillagning.

Måltider med fetaost är varierande, men för det mesta, är stekt feta används som ett komplement till en varmrätt, eller som ett tillägg till en sallad. Det är allmänt kastade med tomater, oliver och färska örter som basilika som en snabb uppvärmda förrätt, eller läggs till vissen gröna för en direkt gourmet sallad. Den skarpa textur ger vika för en uppvärmd, slät inredning lägger lite karaktär till många rätter, och kan användas vid en kock godtycke i ett antal kreativa sätt.

  • Feta är en tät, fast ost som har en hög smältpunkt.