Hur gör jag en Sun Print?

April 16

En sol tryck är en bild skapas genom att placera ett föremål på en ljuskänslig yta, vanligtvis papper eller tyg, som därefter utsätts för solljus. Medan färg och kontrast av trycket kommer att variera beroende på den yta som används och exponeringstiden, kommer en bild av objektet visas på ytan. Den vanligaste formen av solen print är cyanotype, en utskrift göras på ett kemiskt behandlad yta vilket resulterar i en distinkt vit bild på en blå bakgrund. Sun utskrift är enkel nog för små barn att delta i samtidigt tillåta tillräckligt kreativitet att underhålla äldre barn och även vuxna.

Cyanotypes är en typ av sol print skapats på papper eller tyg som behandlats med kaliumferricyanid och ferrisalt, som måste skyddas från solljus före användning. Objekt som ska skrivas placeras på tryckytan så önskas, därefter nålas eller placeras under säkerhetsglas som inte får blockera ultraviolett ljus. Intrikata, platta objekt såsom löv och fjädrar fungerar särskilt bra. Utskriften sedan utsätts för solljus, från 10 minuter på en ljus, solig dag upp till 30 minuter om mulet, vrida den exponerade ytan blått medan de dolda delarna vita. Därefter måste ytan sköljas i vatten tills vattnet är klart, se till att inte utsätta trycket för direkt solljus tills den har torkat helt på en plan yta.

För en enklare version av en sol print, kan användas mörk konstruktion papper. Såsom med cyanotype, är ett objekt som är placerat på papperet, som sedan återfinns i solen. Exponering för solljus kommer att orsaka att papperet att blekna, vilket resulterar i en mörk silhuett av objektet. Även om detta är en mycket enkel och billig metod, en som är tillräckligt enkelt för förskolebarn att göra, det gör det kräver tålamod, och upp till sex timmars exponering för direkt solljus kan krävas för denna metod av sol utskrift. Det bör noteras att det inte finns något sätt att permanent ställa denna typ av sön trycket, och kraftigare papper kommer att fortsätta att blekna när de lämnas i solen.

Den cyanotype Processen upptäcktes 1842 av Sir John Herschel, en engelsk matematiker, kemist och astronom som bidrog till de tidiga framsteg av fotografi. Denna process som senare skulle anpassas för att göra ritningar. Herschel vän Anna Atkins, en pionjär inom fotografering och kanske den första kvinnan fotograf, publicerade Cyanotype bilder i Fotografier av British Alger: Cyanotype Impressions, vilket gör hennes bok den första att använda fotografiska illustrationer.

  • Mörk konstruktion papper kan användas för att göra en enkel sol print.