Vilka är de vanligaste sjukdomarna att påverka äldre husdjur?

July 5

Äldre husdjur är mer benägna att vissa sjukdomar och tillstånd som sällan ses hos yngre djur. Eftersom djuren lever längre än tidigare, är dessa sjukdomar blir mer och mer frekventa. Om du har äldre husdjur - över tio år gammal - det är viktigt att komma ihåg att många sjukdomar är botas om de upptäcks tidigt och behandlas effektivt. Ingen vet ditt husdjur bättre än du, så håll alltid utkik efter märkbara förändringar i beteende, kroppsvikt, eller livsstilsmönster, och kontakta din veterinär så fort som möjligt för att utesluta allvarliga problem.

Äldre husdjur har en stor chans att bli överviktiga. Medan fetma i sig är inte sjukdom, kan det bidra till uppkomsten av vissa sjukdomar, som diabetes och hjärtsjukdomar. I själva verket är diabetes mellitus ett vanligt problem i äldre sällskapsdjur, med många djur, speciellt hundar, blir insulinberoende. Fetma gör det också svårare för äldre husdjur att ha ett aktivt liv och njuta av vardagliga aktiviteter som de brukade.

Dental sjukdom är en annan vanlig sjukdom att påverka äldre husdjur. Detta i sin tur kan leda till njur- eller leverproblem, eftersom bakterierna ofta kommer in i blodomloppet. Tandsten och tandköttsproblem bör behandlas av en veterinär även om ditt husdjur inte verkar besväras av det. Tandborstning och tugga leksaker kan hjälpa till att förebygga problem, men i äldre husdjur som redan har avancerad tandsjukdomar, en fördjupad tandvård skalning kan vara det enda valet.

Äldre husdjur är också benägna att artrit och degenerativ ledsjukdom, vilket är särskilt vanligt i stora hundar. Artrit kan behandlas med receptbelagda läkemedel och Glukosamin tillskott, men daglig motion hjälper också. Om du har ett husdjur som plötsligt har blivit mindre aktiva och verkar ha svårt att komma upp och flytta runt, ha honom kontrolleras för gemensamma och skelettsjukdom.

Grå starr är vanliga bland äldre husdjur som har en historia av diabetes eller högt blodtryck. Den goda nyheten är att grå starr kan tas bort genom operation i upp till 90 procent av fallen, och många husdjur är också bra kandidater för intraokulära linser implantat, så se till att du be din läkare om det.

  • Tuggleksaker kan hjälpa till att förebygga tandsjukdomar, en vanlig åkomma hos äldre hundar.
  • Det är bra för åldrande husdjur att fortsätta dagliga utöva rutiner.