Vad är historien för immunologi?

August 24

Historien om immunologi kan spåras i skriftliga källor för att så långt tillbaka som den 5: e-talet f.Kr. i Grekland, där bevis samlades in om individer som återhämtat sig från pesten och var annars immuna mot det efteråt. Den grekiske historikern Thukydides, som levde 460-400 f Kr, krediteras med första dokumentera denna upptäckt. Flera experimentella metoder för immunisering människor utfördes i historien om immunologi från denna punkt och framåt genom kulturer i sådana fjärran platser som Kina och Osmanska riket på upp till slutet av 18-talet. Den moderna historia immunologi startar från denna punkt i 1796, då en engelsk läkare vid namn Edward Jenner utvecklade den första tillförlitlig metod för vaccinering för smittkoppor.

Användningarna av immunologi är fokuserade på ympning individer genom att implantera en försvagad form av en sjukdom i kroppen för att stimulera långtidsbeständighet och naturliga immunsvar mot det. I detta avseende kan en av de mest utbredda och systematiska incidenter i historien om immunologi hittas i 10: e århundradet Kina. Smittkoppor en utbredd sjukdom i Kina på tiden, och en process med variolation användes för att behandla den. Variolation hänvisar särskilt till de ärr som smittkoppor skapar på hudytan, och den kinesiska praxis inblandade tar material från smittkoppor lesioner och ha friska människor andas in det, eller implantera den under huden för att stimulera immunsvar. Samma praxis antogs år 1670 av det Osmanska riket, men på grund av sin brist på standardisering variolation, ibland misslyckats med att skydda en sund individ eller slutade att ge honom eller henne smittkoppor sjukdomen i sig.

Från det ottomanska imperiet, var immunologi utbildning antogs av England genom hustru till engelska ambassadören till ottomanerna, Lady Mary Wortley Montague. Hon själv var smittad med smittkoppor, men överlevde sjukdomen, och blev en förespråkare av variolation. År 1718, instruerade hon läkare att använda den för att skydda sin son och senare hennes dotter i King of Englands närvaro.

Den engelska Crown senare experimente på fångar med processen och de överlevde, så praxis spridas över hela de brittiska öarna i början av 1700-talet, och genom 1740, hade det korsat Atlanten och användes i Amerika. Både Benjamin Jesty, en engelsk bonde, och Edward Jenner, en engelsk vetenskapsman, raffinerade processen 1774 och 1796 genom att använda en kokoppor virus som inte var skadliga för människor. Detta relaterade virus tjänade att ympa individer mot smittkoppor, tar historien om immunologi till ett stadium där behandlar människor var säker och allmänt effektiv.

Typer av immunologi utvecklats från denna punkt på för andra sjukdomar. Historien om immunologi omfattar arbete år 1875 av Robert Koch, en lantlig tysk läkare söker efter en behandling mot tuberkulos. En vattendelare i historien om immunologi anses vara år 1878, då Louis Pasteur, en fransk kemist, bekräftade teorier om existensen av bakterier och deras orsakssamband i mänskliga sjukdomar. Pasteur krediteras med att utveckla vacciner för både rabies och mjältbrand, samt finslipa uppvärmning och snabb nedkylning process för att sterilisera mjölk och vin som kom att kallas pastörisering.

Immunologi utbildning och kunskapsspridning anses vara en nyckelfaktor för utvecklingen av civilisationen, i synnerhet i fråga om smittkoppor. Smittkoppor är känd för att ha härjat befolknings så långt tillbaka som 10.000 BC i nordöstra Afrika, sprider därifrån till Egypten och Kina omkring 1.000 BC och till Japan som 500 e.Kr.. Historien om immunologi följer spridningen av smittkoppor som det nådde det europeiska fastlandet mellan 400 och 600 e.Kr., uppsluka hela kontinenten med 1500 AD. Under 1700-talet, är smittkoppor tros ha dödat minst 400.000 människor världen över.

Historien om immunologi utvecklingen följde direkt i hälarna på den västerländska civilisationen lider enorma förluster från folksjukdomar som smittkoppor och Black Plague. Dessa infektionssjukdomar tros ha hållit tillbaka framsteg i samhället totalt. Från och med 2010, men Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att 2,500,000 liv sparas årligen genom vaccinationer. Detta inkluderar skydd mot sjukdomar som difteri, kikhosta och stelkramp.

  • Barn vaccineras mot olika sjukdomar inklusive difteri, polio och vattkoppor.
  • De flesta vaccinationer kräver en injektion.