Vad är Lilium?

October 30

Lilium är släktet namnet för ca 100 blommande växter som är i familjen Liliaceae, eller lilja. De flesta arter i detta släkte är vanliga över hela Europa, Kanada, USA och Asien. Vanligtvis blomningarna har tre kronblad som skapar sex tepals och kan hittas i en mängd olika färger. De är i allmänhet finns i en mängd olika trädgårdstyper och används ofta i snitt blomsterarrangemang på grund av de färgglada blommor. Dessutom finns flera arter av glödlampor i släktet Lilium används i alternativa medicinska metoder och i kinesisk medicin för att behandla ett spektrum av sjukdomar från tumörer till hosta.

Eftersom släktet Lilium innehåller ett ganska stort antal olika arter, är det inte förvånande att arten varierar kraftigt. Till exempel, vissa arter, såsom som L. philadelphicum eller Wood Lily, växa till en höjd av ca 1 fot (30,5 cm). I andra hand, L. humboldtii har rapporterats att nå höjder av omkring 8 fot (243,8 cm). Vissa arter växer blooms som är ganska små, medan andra växer större blommar upp till ca 10 inches (25,4 cm) bred. Dessutom medan många arter av Lilium är doftande, det finns en hel del som inte har någon doft alls.

Det finns många undantag, men de flesta växter i släktet Lilium växer bäst när de är helt eller delvis solljus. Ett undantag från detta är uppdelningen av vilda liljor som växer bäst i skuggan av större buskar eller växter. De blommande växter brukar växa från lökar, även om vissa växa från frön också. Vanligtvis har de inte växer under vintermånaderna i kallare klimat, även om det finns vissa växter som kräver det kalla regn och temperaturer på hösten månader för att blomma.

Det finns en mängd olika användningsområden för växter i släktet Lilium. Till exempel är de ofta ses i trädgårdar, planterade i marken, i behållare, och även i hemmet. Eftersom de finns i många färger, som lila, rosa, gult, rött, orange och vitt, är de ofta används i blomsterarrangemang. Faktum är att många florister hävdar att snittblommor inte vissnar och torkar ut i cirka åtta dagar.

Människor som utövar alternativmedicin eller kinesisk medicin kan vara bekant med de medicinska användningsområden för vissa arter av Lilium. Till exempel, den vita liljan, även kallad Madonna lilja eller L. Candidum, används som en sammandragning. Vätska utvinns ur lampan och ofta används för att behandla tumörer, sår, brännskador eller blåmärken liksom. Ett annat exempel innefattar användning av L. brownii att stoppa hosta och lägre kroppstemperatur under sommarhettan. Återigen är glödlampa används, men i detta fall, är det kokta och ätas.