Vad var det Tunguska-händelsen?

July 18

Den Tunguska-händelsen är den största påverkan händelsen i historien. Det inträffade 1908 nära Tunguska floden, i mideast Ryssland, ett isolerat område. Det tros ha orsakats när en stor meteorit eller komet 197-623 fot (60-190 meter) i diameter exploderade ungefär 3 till 6 miles (5 till 10 kilometer) över marken. Den Tunguska-händelsen plattade ett område med skog över 30 miles (50 km) bred, avverkning över 80 miljoner träd. Vid epicentrum explosionen, var träden kvar stående, men berövades sin bark och lemmar.

På grund av den mystik av Tunguska explosionen - ingen meteroid någonsin funnit - det har varit föremål för olika pseudovetenskapliga teorier om dess ursprung, inklusive kraschen av en främmande rymdskepp eller ett experiment som utförts av Nikola Tesla. Det vetenskapliga samfundet är i enighet om att explosionen var troligen orsakad av en meteor airburst. Olika beräkningar som involverar tiden för förekomst och infallsvinkel av kroppen tyder på att kroppen kom i riktning från asteroidbältet.

I decennier har forskare diskuterat huruvida kroppen var en komet - en kropp i första hand av is och damm - eller en asteroid, som skulle vara av metall och stenig i sammansättning. Papers publiceras i det senaste decenniet eller så bidra till att stödja asteroiden hypotesen; om kroppen var en komet, skulle det ha sannolikt upplöstes längre upp i atmosfären, snarare än att göra det hela vägen till några miles över marken. Explosionen orsakades sannolikt av den enorma värme som alstras genom atmosfärisk posten. Förespråkare av kometen hypotesen tyder på att Tunguska Kroppen var en komet med en stenig kärna. Till denna dag, de flesta ryska forskare tror Tunguska Kroppen var en komet, medan amerikanska forskare tror att det var en asteroid.

Den Tunguska explosionen har varit viktig i orsakar medvetenheten om möjligheten för stora asteroider som påverkar jordens yta. Om Tunguska explosionen inträffade under ett befolkat område, det kunde ha dödat miljontals människor. Guinness World Records säger om kollisionen hade inträffat bara 4 timmar 47 minuter senare, det skulle ha förstört staden S: t Petersburg helt.

  • Den Tunguska-händelsen tros ha inträffat under ett ödsligt område i Sibirien.
  • Den Tunguska-händelsen inträffade i mideast Ryssland.
  • Den Tunguska effekten var troligen orsakad av en asteroid.