Vad är hypovitaminosis?

October 2

Hypovitaminosis är ett paraplybegrepp som används för att beskriva flera olika typer av vitaminbrist. Det är oftast förknippas med D-vitaminbrist, brist på vitamin D i människokroppen. Hypovitaminosis utvecklas när systemet inte kan absorbera rätt mängder vitaminer och näringsämnen, vilket resulterar i ett antal olika medicinska tillstånd.

En av de vanligaste orsakerna till D-vitaminbrist är dålig kost och näring. Om en individ förbrukar livsmedel låg eller saknas i detta vitamin är villkoren för utvecklingen av hypovitaminosis. En annan viktig bidragande faktor är bristen på solljus. Solen är en människas främsta källa till D-vitamin, absorberas genom huden, och när man inte är tillräckligt och health utsätts för solljus, kan hypovitaminosis utvecklas.

Brist på vitamin D kan producera flera olika typer av medicinska problem. En av de vanligaste äventyras mineralisering av skelettet, där ben inte växer ordentligt och ofta mjuka. Detta kan leda till bentillstånd såsom rakitis och osteoporos. Muskelvärk och allmän muskelsvaghet är en annan vanlig biprodukt av hypovitaminosis D.

Hypovitaminosis A oftare hittas i djurriket, främst reptiler och fåglar. Det påverkar oftast de djur som är beroende av frön för sin kost, eftersom frön i allmänhet inte innehåller ett överflöd av vitamin A. Djur som förbrukar endast kött är också benägna att hypovitaminosis A.

En mindre vanlig typ av hypovitaminosis är en brist på vitamin C. Detta brukar ses hos patienter med vissa typer av cancer eller andra förhållanden som hämmar kroppens naturliga andelen absorption vitamin. C-vitamin är utbredd i många livsmedel, särskilt citrusfrukter, och kan lätt tas som ett komplement för att stärka individens C-vitamin nivåer.

Det finns flera riskfaktorer som kan spela en roll i utvecklingen av hypovitaminosis. Ålder är en huvudfråga; eftersom kroppen mognar, blir dess inneboende förmåga att bearbeta vitaminer äventyras. Dålig kost är en annan riskfaktor, liksom fetma. I fallet med D-vitaminbrist, är individer med mörkare hud tros löpa större risk än lättare skal individer, eftersom ljusare pigmente, desto högre D-vitaminnivåer som kan absorberas av solen.

För att förhindra hypovitaminosis, är en individ rekommenderas att ta en multivitamin och äta massor av färsk frukt och grönsaker. Dessutom rekommenderas att han eller hon tillbringar en tillräcklig mängd tid i solen. Konsumerar antioxidantrika livsmedel som körsbär och tomater kan också bidra till att förhindra hypovitaminosis.

  • En typ av hypovitaminosis, C-vitaminbrist, kan förebyggas med citrus intag.
  • En stillasittande livsstil och dåliga kostvanor kan bidra till hypovitaminosis.
  • C-vitamin är prevalent i många livsmedel och kan lätt tas som ett komplement för att öka vitamin C-nivåer i kroppen.
  • Körsbär är höga i antioxidanter och andra näringsämnen, vilket kan bidra till att förebygga hypovitaminosis.
  • Även människor som konsumerar en näringsrik kost kan ha nytta av att ta en daglig multivitamin tillskott.