Vem är Leni Riefenstahl?

July 8

Leni Riefenstahl var en tysk filmregissör och en skådespelerska, dansare och fotograf. Hon föddes 22 augusti 1902 som Helene Bertha Amalie Riefenstahl. Hon hade en karriär som dansare vid Max Reinhard s Deutsches Theater, men när en knäskada hindrade henne från att främja sin karriär inom dans, blev hon en skådespelerska som också funge sitt eget filmproduktionsbolag. Riefenstahl är erkänd som en av de tidigaste kvinnliga filmregissörer, och hennes nyskapande filmtekniker har varit mycket uppmärksammad. Men Leni Riefenstahl var mest känd för sin koppling till Adolf Hitler och nazistpartiet.

Leni Riefenstahl gjorde en nazistpropagandafilm för Hitler titeln Triumph av Will som släpptes 1936. Hitler skapade titeln och filmen innehåller 1934 rally i nazistpartiet. Triumph des Willens visar stora hakkors och hundratusentals uniformerade nazistiska soldater fyller upp en enorm arena. Effekten gjordes för att skildra nazist makt och Hitler visades dramatiskt fallande till arenan från himlen. Leni Riefenstahl ofta kritiserats för att främja makt nazismen genom att göra filmen.

Hon har hänvisat till Hitler som "en mycket viktig person", men hon följde inte alla nazist förfrågan. Till exempel, frågade Hitler Leni Riefenstahl att filma OS i Berlin 1936 och hon accepterade, men när hon blev tillfrågad av nazisterna för att minska betydelsen av de icke-vita idrottare, ignorerade hon det och filmade alla de olympiska segrar. Jesse Owens, en svart amerikansk sprinter som vunnit fyra guldmedaljer och satte två världsrekord, dök kraftigt i hennes film av OS som släpptes 1936 som Olympia. Även Olympia fick beröm för sin fantastiska bilder av idrottare i innovativ filmteknik, slutade Leni Riefenstahl: s filmkarriär när hon anklagades för att vara nazist.

Leni Riefenstahl rensades från alla anklagelser på grund av brist på bevis och krigsavgifter brotts fortfarande uppåt till år 2002. Hon var alltid misstänkt att hon visste att människor från koncentrationslägren användes i hennes nazistiska propagandafilmer, men ingenting kunde bevisas att avgifterna stick. Hon förnekade också att hon visste att dessa filmer var nazistiska propagandafilmer.

Efter hennes filmkarriär slutade arbetade Leni Riefenstahl som fotograf och fotograferade de Nuba folket i Sudan, Afrika. Hennes bok av fotografier med titeln Die Nuba var kritikerrosade. Hon fotograferade även kändisar som Mick Jagger och täckte OS i München 1972. År 2002 släppte hon en bok med fotografier som hon tagit under dykning. Leni Riefenstahl dog i september 2003 vid 101 års ålder.

  • Leni Riefenstahl var misstänkt för att veta att koncentrationslägerfångar användes i hennes nazistiska filmer.
  • Adolf Hitler ställde ut ett visst inflytande på arbetet av Leni Riefenstahl.