Vilka är de olika orsaker till urinlukt?

December 6

Urin normalt späds nog att ha någon lukt eller endast ett svagt märkbar lukt. Förändringar i doft av urin är oftast relaterade till mat nyligen konsumeras, såsom sparris eller kryddor som vitlök eller curry, och är ingen anledning till oro. I andra fall, onormalt stark, kunde söt, eller ammoniak luktande urin indikerar ett medicinskt tillstånd.

Koncentrerad urin lukt som liknar den gemensamma hushållsrengöringsprodukt ammoniak kan föreslå antingen en blåsa behålla problem eller eventuell uttorkning. Bladder bibehållande är en oförmåga eller nedsatt förmåga att urinera. Detta tillstånd kan leda till komponenter i urinen, såsom ammoniak, blir tillräckligt koncentrerad för att producera en stark urinlukt när de släpps. Uttorkning uppstår när en otillräcklig mängd vatten förbrukas. Vatten är en viktig komponent i urin, och brist på vatten kan resultera i urin som har en högre koncentration av avfallsprodukter och en stark lukt.

När urin luktar normalt men lukten är mycket starkare än vanligt, är det ofta beskrivs som skarp. Stickande lukt på urinen kan signalera uttorkning eller en urinvägsinfektion, om bakterier från infektionen plockas upp av urin och ge en doft till avfallet. Urinvägsinfektioner har också varit känt för att producera foul eller ens smaklös illaluktande urin.

Doftande urin kan signalera diabetes eller diabetesketoacidos. Om urinen har konsekvent en karakteristiskt söt doft, bör en läkare ses att bedöma om diabetes har utvecklats. Diabetisk ketoacidos uppstår när insulinet inte är ordentligt reglerad och fettsyror bryts ner i stället för insulin. I denna situation, processen för metaboliserande fettsyrorna försurar blodet och slutligen producerar doftande urin.

Urin som luktar lönnsirap kan signalera lönnsirap urin sjukdom. Denna ärftlig ämnesomsättningssjukdom orsakas när kroppen inte kan bryta ner vissa proteindelar, vilket leder till en söt lukt på urinen. Maple syrup urine disease behandlas med en speciell proteinfritt diet.

Många livsmedel och kryddor kan passera deras karakteristiska lukt på urinen. Sparris är välkänt att producera urin med en udda, ruttna kål lukt. Andra livsmedel, såsom kaffe, curry, vitlök, och även vissa frukostflingor, har också varit känt för att ge urinen en distinkt lukt. Dessa udda dofter är bara tillfällig och bör försvinna efter maten rötas och passerade.

  • Urinvägsinfektioner har varit kända för att producera foul eller ens smaklös illaluktande urin.
  • Sparris kan producera en urinlukt.
  • Uttorkning uppstår när en otillräcklig mängd vatten förbrukas.
  • Urin som luktar lönnsirap kan vara en indikation på lönnsirap urin sjukdom.