Vad är en chef Crash?

December 2

Chef krasch kan vara de två mest förödande ord en dator ägare någonsin kommer att höra, och av goda skäl. Det är ett av de sätt hårddisken i en dator kan fysiskt misslyckas. Läs / skrivhuvud för en hårddisk är tänkt att flyga över spinning datalagrings tallrik nedan, åtskilda av ett gap som är mindre än en enda partikel av damm. Gapet i sig är avgörande, eftersom någon fysisk kontakt mellan huvudet och fatet kommer att orsaka omfattande skador på den känsliga magnetiska lagringsmedia. Beroende på svårighetsgraden av kraschen, kommer en del eller alla de data som lagras på enheten förloras.

Ett huvud krasch kan orsakas av läs / skrivhuvudet slående damm eller skräp på ytan av fatet. En av de vanligaste orsakerna vibrerar eller tappar den när den används. En krasch kan också orsakas av den mekaniska fel på andra komponenter i hårddisken, och genom överspänning. Nyare modeller av hårddiskar har byggts med aktiv hårddiskskyddet, ett system som använder en rörelsesensor för att detektera acceleration. Om skyddssystemet utlöses kommer den parkera enheten för att skydda mot fysiska skador.

När ett huvud krasch inträffar, kommer den fysiska kontakten mellan huvudet och tallrik poäng yta tallrik. Platters snurra på en mycket hög hastighet, och skador från och med kortvarig kontakt med huvudet kan vara omfattande. Poäng förstör data i den sektorn, och även släpper elektro damm. Denna damm har potential att kvitta en kedjereaktion av fortsatta krascher om frekvensomriktaren är kvar i drift.

Själva kraschen typiskt åtföljs av ett högfrekvent slipning eller gnisslande ljud. Det kan också finnas en upprepad klickande ljud, populärt kallad klick av död, vilket är ljudet av huvudet slår en limiter som driv försöker kalibrera. Datorer som har att göra dessa typer av ljud bör vidtas för att en professionell reparationsverkstad, som försöker starta om dem kan orsaka ytterligare skador och förlust av data.

Det kan vara möjligt att återvinna en del av de uppgifter om en disk efter ett huvud krasch, men bara med hjälp av en dataräddning expert. Uppgifterna i omedelbar kontakt zonen har oåterkalleligen förlorade. Beroende på de områden av enheten skadas, data återhämtning från andra sektorer på disken kanske eller kanske inte möjligt. En renrums installation krävs för att tillhandahålla en steril miljö för att arbeta på de inre komponenterna i en hårddisk. Denna typ av data recovery är inte ett projekt som kan göras hemma.

Orsakerna till ett huvud krasch arenâ € t alltid förebyggas, och de kan inträffa utan förvarning. Experter rekommenderar att regelbundet säkerhetskopiera en hårddisk till en extern enhet eller till en online backup tjänst. Installera en ny hårddisk och återställa från backup är snabbare, enklare och billigare än att försöka att återskapa data från ett huvud krasch, förutsatt en backup är tillgänglig. Tjänster av en data recovery expert kan vara dyrt, och resultaten kan inte garanteras.

  • Vissa eller alla data kan förloras på grund av en hårddisk huvud krasch, vilket kan orsakas av damm eller skräp.
  • Ett ryck till hårddisken kan orsaka ett huvud krasch som leder till en total förlust av data.