Vad är Pilaff?

August 15

När de flesta människor hör ordet pilaff, kanske de tror omedelbart ris pilaff, oftast tänkt på i Amerika som en sida skålen som innehåller kryddat ris och grönsaker som morötter och ärter. Detta kan skilja sig från de traditionella pilafs, även kallade pilau, som inte kan innehålla ris. Denna maträtt har också speciella tillagningsmetoder, även om ingredienserna kan variera.

Vilken som helst typ av hela korn kan användas för att göra pilaff, även ris är förmodligen den mest använda. De flesta recept börjar med en liknande process. Säden (vanligen torkad) är sauterade i olja, fett eller smör till brun den något. Att ge full matlagning, är vätskor som buljong sätts, vilket lägger otrolig smak till skålen. Beroende på recept, kan en mängd olika grönsaker och kött sättas också, så att du kan skapa mycket mer än en sida skålen med pilaff; det kan vara en hel och fylla måltid i stället.

Även du kommer nu hittar många versioner av pilaff hela världen, mat historiker daterar ofta pilafs tillbaka så långt som om den 5: e århundradet f.Kr., och troligen första inträffar i Mellanöstern. Vissa kredit det persiska imperiet med skålen skapelse. På grund av omfattande handel med pers blev skålen särskilt populär i de flesta medelhavsköket, inklusive de från Armenien och Grekland, och det var också populärt i delar av Östeuropa, på platser som Israel, och på andra håll.

Prospektering av "nya världen" förde skålen till Amerika, samt områden som Jamaica. Varje kultur har skapat sin egen version av pilafs. Jamaican pilaff får inte smaka något liknande ryska versioner av skålen.

En tämligen konstant aspekt av pilaff är att säden används är kryddat med matlagning i buljong, med olika kryddor, kött och grönsaker till. Vanligtvis är några vätskor kokas ner eller ibland dräneras om vätska kvar efter säden är helt kokta. Tillägg i slutet av tillagningen kan innehålla lite smör, men skålen är ofta så flavorful det knappast behöver klä upp.

Ett antal rätter tar sin cue från pilaff. Jambalaya och paella är varianter. Stekt ris i asiatiska köken är något liknande. Risotto är en annan maträtt som direkt kan knytas till detta tidiga persiska skålen.

När skålen som finns i Mellanöstern köket, hittar du ett antal varianter. Vissa recept som Chelow och pelow FÖRKOKA riset genom kokning, och sedan dränera vätskan och låt riset att fortsätta ånga, vilket skapar en skorpa på botten av skålen. Biryani, som finns i Iran, Pakistan och norra Indien, är starkt kryddat pilafs som kan innehålla en mängd olika kött, grönsaker, och kan variera enormt i varje region.

  • Jambalaya, en variant på pilaff.
  • Biryani är en version av pilaff som är kryddat med olika indiska kryddor och funktioner kött, grönsaker och ris.