Vad är en planhyvel och Jointer?

September 4

En hyvel och rikthyvel är en kombination verktyg som kombinerar funktionerna av både en hyvel och en rikthyvel. Dessa två verktyg åstadkomma mycket liknande uppgifter, men det finns subtila skillnader mellan dem. En hyvel kommer att skapa en plan, jämn yta på ett bräde, men den motsatta sidan av brädet måste redan vara plan och även för att detta ska fungera. En rikthyvel plattar också en sida av en styrelse jämnt, även om det inte förlitar sig på andra sidan av brädet som en guide. En hyvel och rikthyvel kombinerar de två verktyg för att göra en funktionell arbetsplats för att åstadkomma ombord efterbehandling.

Fördelarna med att ha en hyvel och rikt kombinationen gör sig synliga när man arbetar med ett projekt som kräver plana, raka brädor av varierande tjocklek. En hyvel är ett idealiskt verktyg för att skapa skivor av en specifik tjocklek; maskinen kan justeras till tunna en bräda till en viss mätning snabbt och enkelt. En rikthyvel är effektivt vid uträtning böjda brädor, skapa en plan yta för att gå mer än en träbit, och så vidare. En byggare kan kräva en hyvel och rikthyvel om styrelsen måste vara mycket platt på ena sidan, samt en viss tjocklek.

Hyveln och riktmaskin är ofta ganska stora, tunga, och högt. Det är motordriven för kraft och effektivitet, och det är mycket justerbar för att tillåta att olika typer av snitt. Liksom andra typer av hyvlar, är hyveln och rikthyvel mottagliga för ett tillstånd som kallas enkelbeckasin, där ändarna av styrelsen skärs till en annan tjocklek än resten av styrelsen. Detta beror vanligtvis på att en felaktig matning genom maskinen, så speciell försiktighet måste iakttas under hela processen för att säkerställa en jämn klippa hela. Snipe kan också vara resultatet av en maskin som inte är korrekt justerad, så rätt vård och underhåll av maskinen kommer att vara nödvändigt.

Maskinen i sig är oftast en fristående enhet, vilket innebär att det kommer att ta upp en hel del utrymme i en workshop utrymme. Basen är oftast gjorda av ett hållbart och heavy metal för stabilitet, och rikthyvel plattformen kommer att omfatta justerbara guider eller jiggar för att säkerställa styrelsen förblir rak när den styrs genom maskinen. Det är inte ovanligt att hitta en hyvel och rikt modell som har en dammuppsamlingssystem, eftersom processen för hyvling av trä kommer att producera en hel del sågspån som kan vara skadligt att inandas.

  • En Powermatic jointer.