Vad är Platysma?

June 5

Den platysma är muskeln som tillåter oss att skapa och kontrollera våra ansiktsuttryck. Den sprider sig i ett brett blad som börjar vid bröstet, springer upp över nyckelbenet, och sedan sträcker sig upp längs sidorna av halsen till hakan. Den primära funktionen av platysma är att hjälpa till att flytta underläppen och käken nedåt eller åt sidan. Sammandragning av denna muskel är orsaken bakom en mängd olika ansiktsuttryck, bland leende, rynkar pannan, och grimaserande.

Den Platysma finns också en stor bidragsgivare till det tillstånd som kallas dubbelhaka. Detta tillstånd är oftast på grund av effekterna av åldrande på muskler, även om den också kan orsakas eller försvåras av överdriven ansamling av fett i nacken också. När man är ung och musklerna i kroppen är fortfarande fast, tenderar platysma att lägga an mot ben i käken och halsen. Utan ordentlig motion, dock kan de fibrösa banden av muskeln blir tjock och rep-liknande. Detta kan leda till att muskeln att dingla ner, vilket gör att huden att sloka och hänga ned mellan käken och nyckelben. Huruvida dubbelhaka orsakas av åldrande eller onödiga hals fett, kan motion hjälpa till att minska mängden sag i nacken.

För en olycklig handfull människor, kan det dubbelhaka vara en genetisk sjukdom som bara kan rättas till genom kirurgi. För de flesta andra, kan motion hjälpa - övningar som utformats speciellt för platysma kan vara ganska effektiva om de utförs på rätt sätt och regelbundet. Det är nästan omöjligt att inrikta sig på specifika områden för fettförbränning, så att lägga en daglig aerob rutin kan vara till hjälp i att förlora överflödigt fett i nacken, men det finns vissa övningar riktade för att hjälpa till fastare på platysma.

I en rutin, bör motionärer stå rakt och högt med fötterna axelbrett isär. Luta huvudet bakåt så långt som är bekväm, vilket resulterar i en sträcka av Platysma. Sedan, öppna och stänga munnen på en vanlig takt, flera gånger i rad. Exercisers kan utföra denna övning två gånger om dagen i början, och sedan öka antalet gånger per dag.

En annan övning kan utföras i sittande eller stående ställning, så länge huvudet är upprätt. Hålla huvudet uppåt, förlänga käken framåt tills baksidan nedre tänder kommer i kontakt med den övre läppen. Slutligen sakta tillbaka underkäken till sitt ursprungliga läge. Upprepa övningen 10-15 gånger, minst två gånger om dagen.

  • Den sammandragning av platysma är orsaken till ansiktsuttryck, bland leende.