Vad var Oregon Trail?

June 16

Span ett avstånd av ca 2000 miles (3219 km), Oregon Trail var en av de primära vandringsvägar rest med bosättare från öster på väg till Oregon land. Mellan 1830 och 1860, minst 300.000 amerikaner gjort resan över de stora slätterna till Stillahavskusten.

Den typiska transport på denna mödosamma längdåkning resan var den täckta vagnen eller "Prairie Schooner" som det var vanligtvis kallas. Familjer skulle packa upp alla sina tillhörigheter, inklusive nödvändiga vattnet och bestämmelser som krävs för att överleva den utmanande pärs. På grund av stelhet och svårigheter i Oregon Trail, den genomsnittliga åldern för invandrare i väster var 10-40 år gammal. Storleken på vagntågen varierade från så lite som tio vagnar, att uppemot hundra.

Lockelsen av billig mark drog människor från alla samhällsskikt, däribland jordbrukare, köpmän, jägare, och alla slags företagare allt från hovslagare till innehavare av salonger. Ofta besitter minimala ekonomiska resurser, dessa invandrare var villiga att åta det svåra i leden för att ta del av de ekonomiska möjligheter som annars inte skulle vara tillgänglig för dem i öster.

De mest populära utgångspunkten för resan över prärierna var antingen Independence eller St Joseph, Missouri. Den tidiga delen av Oregon Trail följde två floder: Missouri och Platte. Som Klippiga bergen närmade skulle vagntågen flytta till norra stranden av Platte, och sedan korsa Continental Divide på South Pass som var ytlig nog att ha råd säker transitering för godsvagnar.

Det var vid denna tidpunkt, ungefär halvvägs, att resenärer på väg till Kalifornien territoriet skulle delas ut till söder. De som fortsätter till Oregon skulle följa längs Snake River och sedan korsa Blue Mountains tills de nådde Columbiafloden. När det anländer till Columbia, många bosättare valde att resa med flodpråm för den sista delen av resan som slutade vid Oregon City i Willamette Valley.

För de flesta människor, tog det sex månader att slutföra resan. Längs vägen, bosättarna var föremål för en mängd av umbäranden som sträcker sig från sjukdom och olyckor, till slumpmässig våld. Även vagnarna och boskap visat sig vara farliga. Många individer drabbades dödliga sår på grund av att rullas över under vagnar, medan andra trampades av nötkreatur och hästar. Kolera var särskilt utbrett, resultatet av förorenat dricksvatten, och även om inte alltid dödlig, i de som redan lider av sjukdom eller skada, ofta visade det dödligt.

Hela migration västerut uppmuntrades av den amerikanska regeringen, som Jacksonska demokrater för 1840-talet trodde att de gränser landet bör nå från stranden av Atlanten ända till vattnen i Stilla havet. Denna expansiv filosofin kallas "Manifest Destiny" körde hela västerut rörelsen, vilket skapar en motivering i medvetandet hos amerikanerna för annektering av mark som tidigare i besittning av indianerna.

Även om många berättelser om väst skildra indianerna som en allvarlig källa till fara längs Oregon Trail, har studier visat att dödsfall till följd av indian fientlighet, var relativt sällsynta. I motsats till många populära föreställningar, många indianer visade vagnstågen inte med ilska och aggression, utan snarare, med ett öga för vinst. Många indianer tjänstgjorde som guider för bosättare trafikerar Oregon Trail, medan andra bedriver handel med nykomling, byteshandel hästar och olika bestämmelser som behövs på vägen.

Genom 1870, fullbordandet av den transkontinentala järnvägen gjorde längdskidåkning resor oändligt säkrare och effektivare, stava slutet av vagnstågen och den berömda Oregon Trail.

  • Täckta vagnar var en vanlig metod för transport på Oregon Trail.
  • Många amerikanska nybyggare trodde att deras expansion västerut var gudom guidade, som porträtteras i perioden konst.
  • Amerikaner färdas västerut över slätterna typiskt reste i täckta vagnar.