Vad är en genetisk predisposition?

November 20

En genetisk predisposition är större genetisk risk att utveckla vissa saker, som sjukdomar, allergier, temperament, en viss nivå av intelligens eller många andra exempel. Det bör noteras att personer med genetiska anlag donâ € t slutar alltid med de saker som de är predisponerade. Även gener kan vara en pålitlig prediktor för vissa element, miljö eller andra gener som havenâ € t identifierats är också viktiga. Folk är predisponerade men inte förvisso kommer att uttrycka generna theyâ € ve ärvt från föräldrarna.

Genetiska anlag bör ses som distinkt från gener som alltid uttrycks. De som ärver en gen för Huntingtonâ € s sjukdom alltid och i slutändan kommer att visa tecken på sjukdomen. En kvinna som bär en gen som antyder att hon är större risk för bröstcancer doesnâ € t har samma säkerhet. Hon har en ökad chans att få bröstcancer än de i normalbefolkningen, men hon ändå aldrig kan få det. Vissa gener, som den för Huntingtonâ € s, arena verkligen € t anlag och istället kommer att fungera om de har ärvt, oavsett vad.

Denna distinktion är viktig vid analys genetiskt material. Det kan vara viktigt att veta om en person kommer att ärva en seriös och / eller livshotande sjukdom, men en eldstorm av debatt existerar kring frågan om att döma människor genom genetisk makeup. Gener av familjens historia som tyder högre intelligens, större risk för hjärtsjukdomar, ökade chanser av cancer, eller förhöjd risk för psykisk sjukdom arenâ € t alltid borgen. Dessutom människor som saknar dessa genetiska uttryck kan fortfarande vara mycket intelligent, mer benägna att hjärt sjukdom, eller sannolikt kommer att få cancer eller psykisk sjukdom.

Naturen / fostran argumentet ligger i hjärtat av debatter om genetisk predisposition. Miljö spelar en betydande roll i uttrycket av bra och dåliga gener. En person som växer upp i ett missbruk hushåll kan inte vara genetiskt benägna att psykisk sjukdom, men är säkert miljömässigt utsatta för det. Rökaren höjer miljörisken för cancer enormt. Även faktorer som när kvinnor har sina första barn och om de ammar kan minska eller höja risken för bröstcancer.

Ett bekymmer med att utvärdera genetisk predisposition via gentestning är att det kommer att användas för att diskriminera andra. Hälsa försäkringsbolag kan kräva genetisk testning och beskär från deras rullar någon som har gener som skulle kunna antyda förhöjd risk för sjukdom. Arbetsgivare kunde vägra att anställa dem som kanske behöver mer ledigt om de fick specifika sjukdomar, eller de kunde screena för personer med större sannolikhet av intelligens. Länder som USA har undertecknat lagar som förbjuder diskriminering på grund av genetiska faktorer, men som med alla andra former av diskriminering, itâ € s fortfarande möjligt att bryta eller kringgå dessa lagar.

  • Individer kan ha en genetisk predisposition för alkoholism.
  • Gener av familjens historia är inte alltid borgen för ärva vissa drag eller villkor.
  • En genetisk predisposition finns en risk för att utveckla en sjukdom baserad på genetik.
  • En persons genetiska kod sänder genetiska data som gått i arv genom generationerna.
  • Genetiska anlag är ofta en del av debatten om naturen kontra vårda.