Vad är en gemensam Effusion?

May 14

Gemensam utgjutning är ett annat namn för ledsvullnad. En svullen gemensamt uppstår när det finns en onormal ansamling av vätska i vävnaderna runt den. Knän och vrister är vanliga platser för svullna leder.

Ytterligare symptom på gemensamma utgjutning beror på orsaken till tillståndet. En svullen gemensamt kan tyckas vara fluffigt. Det är också vanligtvis förknippas med smärta, och kan vara styvt och svårt att flytta. Området kan också verka varm och röd i utseende.

Det finns många möjliga orsaker till gemensamma utgjutning. Det kan vara ett resultat av en traumatisk skada, till exempel en fraktur, luxation, eller vrickning. Med en skada, kan patienten också ha inre blödningar från trauma på senor, ligament eller muskler.

En annan möjlig orsak till gemensamma effusion är artrit. Artros är en typ av artrit som vanligtvis inträffar på grund av åldrande eller en skada. Brosket runt leden slits ner, vilket orsakar svullnad. Artros inträffar vanligen i viktbärande leder, såsom knän, snarare än lederna som armbågarna. Den mest märkbara symptom på denna typ av artrit är svår smärta i området.

Reumatoid artrit kan också orsaka svår smärta och svullna leder. Det leder också till stelhet och rörelseomfång problem. Denna sjukdom är en autoimmun sjukdom, vilket innebär att kroppen misstag friska vävnader för främmande ämnen, så den angriper sig själv. Till skillnad från artros, kan reumatoid artrit också orsaka trötthet, feber, rodnad eller värme, och aptitlöshet.

Gikt är en annan typ av artrit som orsakar svår ledsvullnad och smärta. Det är också identifieras av jointâ € s värme och rodnad. Svåra fall av gikt kan leda till att patienten inte kan bära någon vikt på den drabbade leden. Exempelvis kan vikten av en filt vara för smärtsamt att bära. Gemensamt utgjutning av gikt orsakas av urinsyra, eller små kristaller, som bildas avlagringar i den drabbade leden.

Patienter som upplever ihållande ledsvullnad och smärta bör se sin läkare. Efter att ha tagit patientâ € s medicinsk historia, kommer läkaren brukar göra en fysisk undersökning för att diagnostisera källan till det gemensamma utgjutning. Läkaren kommer också att ifrågasätta patienten om alla symptom han har upplevt. För att göra en korrekt diagnos, kommer tester såsom röntgen och blodprover administreras. Läkaren kan också dra vätska ur leden för testning.

Behandling av gemensamma utgjutning varierar beroende på den specifika orsaken. I vissa fall kan patienten själv behandla tillståndet genom att vila och tillämpa is till området. Han kan också ta över disk, icke-steroida, antiinflammatoriska läkemedel (NSAID) för att lindra svullnaden. Kompressions wraps eller ombonade bandage, och upphöja leden ovanför hjärtat kan också bidra till att minska svullnad.

Om det gemensamma utgjutning är allvarlig, kan läkaren förskriva ytterligare läkemedel, såsom kortikosteroider, att lindra svullnad. Han kan också rekommendera att patienten arbetet med en sjukgymnast för rehabilitering. Ofta kommer den specifika kuren beror på orsaken till ledsvullnad.

  • Gemensam utgjutning kan orsakas av artrit.
  • Knän och vrister är vanliga utgjutning platser.
  • Röntgen kan vidtas för att diagnostisera orsaken till gemensamma utgjutning.
  • Ett diagram av knät, en fog som är ofta föremål för utgjutning.