Vad är en benprotes?

August 28

En benprotes är en protes, eller protes, är att fästa där benet har amputerats på grund av ett trauma eller sjukdom. Även sådana benen kan variera kraftigt, alla moderna ettor har tre huvudkomponenter: pylonen, sockeln och upphängningssystemet. Ytterligare funktioner är beroende av den typ av amputation som har utförts.

Traditionellt gjorda av metallstavar, är pylonen skelettet av benprotes och fungerar som en stödstruktur. Mer nyligen har pyloner gjorts av kol- och fiberkompositer som är mycket lättare. Ibland pylonen kan täckas av skum eller plast, som kan formas och färgas för att matcha amputeeâ € s hudton för att ge en mer naturlig look.

Uttaget är den del av den benprotes som ansluter protesen till stubben, eller kvarvarande lem. En socket överför krafter från protesen till stubben, vilket kräver att uttaget är noggrant monterade så det doesnâ € t skada eller irritera huden. Uttaget är fäst extremiteten över en liner och ibland en protes strumpa för att hjälpa till med en bekväm passform.

Upphängningssystemet är mekanismen ansvarig för att hålla protesen fäst vid kroppen. Den typ av upphängningssystem är beroende av typen av amputation som utfördes. Vissa upphängningsanordningar fungera på sug, medan andra artificiella ben fästs med hjälp av en sele system. Patienter som har genomgått en transfemorala amputation, eller en amputation ovanför knäet, kommer att behöva en sele system medan patienter som har genomgått en transtibial amputation, eller en amputation under knät, kommer eventuellt att kunna använda ett fjädringssystem som bygger på sug .

Förutom den typ av upphängningssystem som används i en benprotes, med eller utan en amputation var transfemorala eller transtibial dikterar andra funktioner. Till exempel kommer en patient som har genomgått en transfemorala amputation måste ha en protes som har ett artificiellt knä. Även om alla benproteser har de tre grundläggande komponenter och ytterligare funktioner, är det viktigt att komma ihåg att varje lem är skräddarsydd för komfort och funktion amputerade.

Efter en amputation har avslutats och svullnaden har gått ned, är en gipsform tas av stumpen. Denna form används för att göra en kopia stubbe för ändamålet att montera benprotes som den håller på att konstrueras. Efter den artificiella lemmen är klar görs justeringar genom trial and error under flera fysiska terapisessioner.

  • En benprotes är en artificiell lem som kan fästas där ett ben har amputerat.
  • Justeringar en benprotes kommer att göras under flera fysiska terapisessioner.
  • En benprotes kommer att bifogas vid den punkt där benet har amputerats.
  • Benproteser tillåter amputerade förbättrad rörlighet och självständighet.
  • Ovanför-the-knee benproteser är utformade för att ersätta uttaget, knä, smalben och fot av en patient.