Vad är en Supersonic missil?

December 27

En överljuds missil är tekniskt någon missil som färdas snabbare än Mach 1, som ett antal kryssningsmissiler gör. Men ibland termen specifikt används för att hänvisa till nästa generations, snabbare missiler med hastigheter på Mach 2 till Mach 3. Dessa missiler, som inkluderar de indiska-ryska BrahMos, den ryska Moskit (myggan), och den amerikanska Coyote, är populära för anti-ship krigföring planer, eftersom deras stora hastighet endast skulle tillåta en teoretisk svarstid på 20-30 sekunder, i motsats till den 120-150 andra svarstiden tillåts av ljuds missiler som American Tomahawk eller franska Exocet. Supersonic missiler använder ramjet motorer, 4X för Moskit och Coyote och 2X för BrahMos.

Använda rammotorer för framdrivning, dessa supersonic missiler även känd som luft andas missiler. Rammotorer använder snabbt inströmmande luften att oxidera raketbränsle, vilket undanröjer behovet av en ombord oxidationsmedel, som tillåter en större vikt-nyttolast förhållande och öka toppfart. De saknar också rörliga delar, vilket gör dem enklare att massproducera och bekvämt för supersonic missilapplikationer.

Supersonic missiler brukar vara 2-3 gånger tyngre än sina underljuds motsvarigheter, i närheten av tre ton i stället för bara en. Enligt en Nato analys ryska Moskit missiler är bland de största möjliga hot mot vänskap flottor, som används av arméer Ryssland, Kina, och förmodligen Iran. Riktad energi och laserbaserade system utvecklas för att skjuta ner dessa supersonic missiler innan de kan slå vänliga fartyg.

Många supersonic missiler är havstårtspadar, reser ca 20 m (66 ft) över vattnet för 50-300 km (31-186 miles) till sitt mål. Den Moskit, är något äldre, har en räckvidd på 120 km (75 miles) och BrahMos och Coyote (nyare) har en räckvidd på 300 km (186 miles). Supersonic missiler kan vara kärnbestyckade, vilket skulle vara förödande för fientliga flottor om utplacerade framgångsrikt. Förekomsten av dessa missiler gör en fråga effektiviteten av kapitalet fartyget paradigm i moderna flottor.

  • Flera sovjetiska / ryska och kinesiska bombplan, inklusive Tu-22M Backfire, var utformade för att bära överljuds missiler.
  • Årsstämman-28 Doggen var en överljuds missil som kan monteras på Boeing B-52 Stratofortress.
  • En överljuds missil är tekniskt någon missil som färdas snabbare än Mach 1, som ett antal luft till luft missiler göra.