Vad är skillnaden mellan växter som växer från lökar och växter som växer från frön?

December 21

Alla älskar en blomsterträdgård och de flesta människor skulle vilja ha en fylld med färg och doft. Många växter är tillgängliga för att använda i en trädgård, och de flesta av dessa kommer från antingen lökar eller frön.

De flesta växter som kommer från frön är antingen ettåriga eller biennaler. Ettåriga växer direkt från frön och växer, blommar och dör under en säsong. De producerar också egna frön. Många vackra blommor hör till denna kategori, inklusive de flesta vildblommar, zinnias, ringblommor, astrar, prästkragar och petunior.

Ett trevligt alternativ för att använda blommor från frön är att köpa en rulle av torv med frön som redan i förväg planterade. Allt en trädgårdsmästare behöver göra är att rulla ut gräset på en lämplig plats och vatten det. Dessa rullar är tillgängliga på de flesta plantskolor. Biennaler pågå i två år utan omplantering.

Andra växter med frön är ätliga, som tomater, squash, gurka, selleri, bär, vattenmelon och cantaloupemelon. Fröpåsar för dessa grönsaker kan hittas på våren i livsmedelsbutiker, byggvaruhus eller från utsädes kataloger. Fröer av blommor finns också.

Växter från glödlampor är en helt annan proposition. Förmodligen den mest kända växter som växer från lökar är tulpaner. Men påskliljor, hyacint, gladiolus och även vitlök våren även från lökar. Trädgårdsmästare växt lökar på hösten året och de förblir vilande i jorden till våren. När vädret blir varmare, lökarna skicka upp gröna blad, och så småningom blomma. Blommorna är fortfarande för ett par veckor eller så, då de dör tillbaka, och bladen följer. Dessa växter sedan ligga vilande tills nästa vår, när de blommar igen.

Den största fördelen med växt lökar är att de kan flyttas till olika platser i trädgården, beroende på gardenerâ € s önskemål. Allt trädgårdsmästaren har att göra är att gräva lökarna upp på hösten och återplantera dem på önskad plats. Växt lökar är också överallt frön och andra växter säljs.

Plantera blomsterlökar och frö är en underbar familjeaktivitet. Barnen kan se mer eller mindre omedelbara resultatet av sitt arbete med frön i en kruka, och kan uppskatta dygder tålamod när plantera lökar i höst. Detta är en stor upplevelse för dem att se där växter kommer ifrån och hur de växer.

  • Vitlök växer från lökar.
  • Cantaloupes växa från frö, och är ätliga.
  • Daisies är annu odlas från frö.
  • Fröna inne squash är ätliga.
  • De flesta växter som växer från frö är antingen ettåriga eller biennaler.
  • Växter med frön är ätliga, som vattenmelon.