Vad är Black Bean Stew?

October 3

Svarta bönor, även känd som Black Turtle bönor, är i stort sett populär i spansktalande kulturer för användning i en mängd olika rätter, från refried slag som kantar burritos till hela som används för att göra ris och bönor eller svarta bönor gryta. Denna sistnämnda maträtt skiljer sig från vanlig svart bönsoppa i tjockleken på lager samt mångfald och storleken av de slutliga ingredienser, som vanligtvis innehåller olika medföljande grönsaker, Latin-centrerad kryddblandningar, och kanske även några fläskkött. När svarta bönor soppa är chunky, med en tjock buljong och många ingredienser, är det mer än sannolikt en svarta bönor gryta istället.

Som namnet antyder, de särskilt ömma svarta bönor av Phaseolus vulgaris familjen är en nödvändig komponent i svarta bönor gryta. Även kallad Frijol neger, poroto neger eller habicheula negra, beroende på dialekt, svarta sköldpadda bönor är hjärtat i en generationer gammal traditionell gryta recept från Kuba. Även ofta som en vegetarisk soppa på grund av ett bestånd som är något tunn, detta är rejäl maträtt mer av en fullständig måltid gryta när man betänker de skålar med hårdkokt ägg och vitt ris som brukar serveras vid sidan av huvudskålen.

Många av ingredienserna i den kubanska sorten kan hittas i de svarta bönor grytor från andra latin eller Creole kulturer. Bortsett från kopiösa svarta bönor och lager - från grönsaker och bönor buljong, om den görs vegetarian - denna typ av gryta terar regelbundet olika hackade grönsaker som morötter, selleri, lök och paprika samt andra smakförstärkare som limejuice vinäger, vitlök, spiskummin , Chile pulver, lagerblad och koriander. Remsor av fläsk eller crisped bacon är regelbundna bidragsgivare till många svarta bönor gryta recept också, som ger mycket lägre smakprofil av bönorna ett betydande uppsving.

Regionala variationer inkluderar en brasiliansk svarta bönor gryta med mango skivor för extra sötma. Upp till Louisiana och några andra områden i Creole inflytande, har grytan fått en något annorlunda utseende med den ständigt närvarande spark kryddighet och ris ofta placeras i skålen med soppa innan tjänsten. Vanliga garnering för dessa och många andra versioner av denna gryta är färska örter och gräddfil.

Även om många varianter av denna maträtt använda kött som bacon, skinka, chorizo ​​och / eller fläsk att lägga substans till grytan, vegetarianer njuta av protein spark som kommer från de svarta bönor ensam. Enligt en vegetarisk recept från The Ethnic Vegetariskt, publiceras på Green Chi Cafe webbplats, kan en Creole svarta bönor soppa vara uppsnyggat genom att lägga jalapeno, sötpotatis, kokosmjölk, chilipulver och timjan, förutom alla de tidigare nämnda grönsaker och kryddor.

  • Chilipulver ofta ingår i svarta bönor gryta.
  • Först odlas ca 7000 år sedan i Sydamerika, är svarta bönor starkt förknippade med latinamerikanska köket.
  • Svarta bönor gryta har en tjock, chunky sås.
  • Blandade bönor, svarta bönor på det nedre vänstra.
  • En skål med gräddfil, som ofta används som en garnering för svarta bönor gryta.
  • Svarta bönor gryta kan vara smaksatt med vitlök, spiskummin, Chile pulver, lagerblad och koriander.