Vilka är användnings för en Carotid Angiogram?

September 9

Halspulsåder förse hjärnan med blod. En karotid angiogram är en invasiv procedur, i vilken en kateter sätts in i karotidartären eller artärer. Efter att katetern är på plats, är färgämne sprutas in i blodet, så att bilderna av artärerna att tydligt visa på röntgenstrålar. En hals angiografi kan användas för att hjälpa till att förhindra en stroke och se om cancern har progresed, men själva förfarandet inte är fri från biverkningar.

Läkare kan förskriva en angiogram av huvudet eller nacken för att se förträngning eller blockering av artärerna. Om blodflödet blir blockerad i artärerna i halsen, chanserna för en stroke eller transitorisk ischemisk attack ökning. En stroke inträffar när en plötslig störning i blodflödet blir blockerad i ett blodkärl. Gående ischemiska attacker är bara korta avbrott av blodflödet till hjärnan. Båda dessa förhållanden kan upptäckas med en hals angiografi.

En karotid angiogrammet avslöjar en aneurysm inuti hjärnan eller blodkärl som leder till hjärnan. En aneurysm kan ses på röntgen som en utbuktande avsnitt i väggarna i ett blodkärl som är svag och sträckte ut. När slemhinnan i blodkärl buktar utåt, kan den bli svag och brista. Som ett resultat, inträffar blödning och orsakar en stroke.

Experterna kan även använda en karotid angiografi att se mönstret av blod som strömmar till en tumör. Röntgenundersökningar avslöja om tumören har spridit sig i kroppen. Beslut om den bästa behandlingen för en patients tumör kan göras efter ingreppet. En fyra-kärlstudie angiografi kan användas för att visa de områden i nacken och huvudet tydligare. En kateter placeras i vardera av de fyra viktigaste artärer som transporterar blod till halsen och hjärnan.

Patienter som rapporterar symtom som tyder på problem med blodflödet till hjärnan sannolikt bli ombedd att genomgå en hals angiografi. Några av symptomen inkluderar sluddrigt tal, svår huvudvärk, förlust av koordination, yrsel och dimsyn. En angiografi kan hjälpa experter korrekt diagnostisera medicinska tillstånd.

De som har en hals angiografi kan uppleva flera negativa effekter. Vissa personer kan få en allergisk reaktion mot jod färgämne. Det finns också en möjlighet att katetern insatt ovanför armbågen eller ljumske skada blodkärl eller rubba fett- och blodproppar från kärlet fodret. Om detta inträffar, kan fettet eller blodpropp flöda till hjärnan. Det finns också en liten chans att cellskador som kan uppstå från strålningen.

  • Den karotidartären, som ligger i halsen, förser hjärnan med syresatt blod.
  • En karotid angiogrammet avslöjar en aneurysm inuti hjärnan eller blodkärl som leder till hjärnan.
  • Angioplastik kan användas för att behandla halspulsådern blockering.