Vad är melanokortin?

March 19

Melanocortin är namnet på en typ av hormon som ingår i en grupp som produceras av hypofysen i hjärnan. Ett hormon är en molekyl som färdas i blodet till vävnader, där det binder till specifika receptorer, vilket förändringar att inträffa. Den Melanocortinsystemet grupp av hormoner fungerar som en del av den så kallade melanocortinsystemet, vilket påverkar många processer i kroppen, bland annat lusten att äta, pigmentbildning, inflammation, energinivåer och sexlusten.

I hypofysen, speciella celler tillverkar ett stort protein som senare blir det som kallas proopiomelanokortin eller POMC. Denna stora struktur, känd som ett prohormon, bryts ner för att göra olika typer av melanocortin, som alla är peptidhormoner. I kroppen är en peptid en kort proteinkedja. Förutom att produceras i hypofysen, är POMC också bildas inuti tarmen, lungorna, moderkakan och en annan del av hjärnan som kallas hypotalamus. Melanokortin hormoner som bildas från POMC inkluderar adrenokortikotropt hormon, eller ACTH, och alfa melanocytstimulerande hormon, eller alfa-MSH, tillsammans med beta och gamma-MSH.

Melanocortins är kända för att binda till åtminstone fem olika typer av receptorer, vilka benämns MC1R genom att MC5R. Dessa receptorer finns i hela kroppen, vilket innebär att melanokortiner har ett stort utbud av fysiologiska effekter. Så kallade melanocortin receptoragonister, ämnen som fäster sig till samma receptorer som naturligt förekommande melanokortiner och orsaka samma effekter, utvecklas för närvarande av läkemedelsföretagen. I framtiden kan dessa syntetiska ämnen användas för att behandla sjukdomar som fetma och diabetes, att använda sig av den roll som melanokortiner att reglera aptiten.

Använda melanocortin receptoragonister, kunde de antiinflammatoriska verkningarna av melanokortiner potentiellt användas för att behandla olika typer av inflammatorisk artrit, såsom gikt. Den stimulerande effekten av melanokortiner på sexuell funktion kan också leda till användbara behandlingar som utvecklas för impotens. En av melanocortinreceptorer, MC1R, är känd för att vara associerad med hudpigment och garvförmåga. Variationer i den gen som ansvarar för att göra MC1R är relaterade till skillnader i håret och hudfärg, med vissa typer som förknippas med rött hår och blek hy. Vissa varianter av genen tros indikera att en person kan ha en ökad risk att utveckla hudcancer, och testa för sådana varianter kan hjälpa individer att sänka sin risk, så att de kan fatta mer skyddande beteende när de utsätts för solen.

  • Varianter i genen som gör MC1R förknippas med rött hår och blek hy.
  • Beläget i huvudet, producerar hypofysen hormoner - som melanocortin - och reglerar flera andra körtlar, av vilka styr sexuell utveckling och funktion.
  • Melanokortin bildas av hypofysen, en körtel vid basen av hjärnan.