Vad är Nicotiana?

October 17

Nicotiana är släktet namnet för över 70 arter av tobaksplantor. Den var uppkallad efter Jean Nicot, en fransk ambassadör som förde växten från Amerika och presenterade den för det franska hovet på 16-talet. Nikotin, som finns i höga koncentrationer i växterna, hämtar också sitt namn från Mr Nicot. Det är allmänt odlas på plantager som ska skördas för rökning och tuggtobak. Prydnads sorter har varit uppskattad för sin skönhet, färg och doft sedan 19th century.

Tobaks växter växer rakt och upprätt på en central stjälk, och vissa sorter kan nå upp till 6 fot (1.83 meter) i höjd. Attraktiva, stora gröna blad toppas av trumpetformade blommor i flera färger som vitt, gult, rosa, rött, lila och grönt. Vissa Nicotiana sorter har blommor som öppnar under dagen, medan andra öppet på kvällen och nattetid timmar. Blommande tobak lockar kolibrier samt flera stora arter av fjärilar och malar, vilket gör det till en favorit i viktorianska och djurliv trädgårdsinställningar.

För många trädgårdsmästare, är det mest anmärkningsvärda och prisade inslag o Nicotiana sin doft. Blommorna producerar en söt, stark parfym som bär helt enkelt på vinden. Man tror att vita blommor producerar den starkaste doften, och blommande tobak kan ofta hittas i mass planteringar nedanför fönstren och runt uteplatser. När blommorna öppnar på kvällen, genomsyrar behaglig doft genom huset om fönstren är öppna.

Nicotiana är en ganska enkel anläggning att växa och är tolerant mot en mängd olika jordtyper. Den växer bäst i full sol till del skugga. Nicotiana föredrar fuktig jord, men tolererar korta perioder av torka. Växter är lämplig för odling i stora containrar som tillåter gott om utrymme för rottillväxt. Blommande tobak tolererar inte frost, så i kallare klimat det är allmänt odlas som en årlig.

Tobak odlas från ultrafina frön och i varmare klimat, är anläggningen själv-sådd. Detta innebär att anläggningen skall skingra sina frön över marken, och de behöver inte täckas, eftersom de behöver ljus för att gro. I kallare klimat, kan frön skördas på hösten och sparas för plantering följande vår. Den höga koncentrationen av nikotin gör alla delar av växten giftig vid förtäring. Försiktighet bör iakttas vid plantering Nicotiana i områden där barn och husdjur är närvarande.

  • Cigaretter gjorda med nicotiania tobak.
  • Tuggtobak gjord med nicotiana.