Vad är en takuan?

September 16

Japan är känd för sina färgstarka, unika kök. Takuan, eller en traditionell japansk ättikslag, är en favorit fest för många människor, både i Japan och utomlands. Även känd som takuan-zuke eller takuwan, skapas den från en specialbehandlad rädisa, och serveras ofta i slutet av en måltid.

Takuan är en mycket populär mat i Japan. I motsats till den traditionella gurka används i Väst betning, är takuan görs från daikon rädisa. Förutom att vara en smakrik fest, är takuan också tros bidra hjälpa matsmältningen efter en måltid. De flesta typiska japanska rätter kräver inlagda grönsaker av något slag. Smaken på dessa pickles anses syrlig och skarp, med en skarp textur.

För att göra takuwan, är en daikon rädisa utsätts för solljus under två veckor. Vanligtvis genom att hänga upp rädisor upp och ner, processen varar till rädisa blir flexibel. Den rädisa placeras därefter i en betnings lerkärl, och nedsänkt i en blandning av olika ingredienser. Traditionella ingredienser inkluderar vinäger, salt och riskli, eller Nuka. Betningsblandningen kan vara smaksatt, dock med nästan vad som helst, inklusive populära val såsom kombu, daikon greener, socker, torkad persimon skal, eller chilipeppar.

Den utdragna processen fortsätter genom att placera en vikt på toppen av lerkruka att hålla den stängd ordentligt. Om en lerkruka är tillgänglig, andra behållare, såsom ett fat, kan användas. Den inlagda rädisor sedan i flera månader inuti blandningen. Vissa kockar väljer att ta bort produkten efter bara en månad för en lättare smak. Även komplett takuan är typiskt gul till färgen, är detta ofta på grund av en karamellfärg tillsats.

Inlagda rädisor är så viktiga för den japanska att många människor gör dem hemma. Pickles är oftast skapas i höst att konsumeras under vintermånaderna. De behandlar är uppkallade efter en berömd Zen buddistisk präst som introducerade dem till Japan. Näringsmässigt pickles är en bra källa till B-vitaminer samt hjälp laktobaciller bakterier.

Takuwan kan serveras tillsammans med andra japanska pickles, eller tsukemono, som en speciell maträtt. Följe tsukemono kan inkludera inlagd kålrot, kinakål, gurka och plommon, eller umeboshi. Denna måltid kan kompletteras med ris. Tsukemono kan också fungera som en sida skålen, en garnering, eller en del av den japanska teceremonin.

Sydkorea är en annan plats där betade rädisa är populärt. Här kallas det danmuji. Sydkoreanska rätter såsom jajangmyeon, en blandning av nudlar, soja pasta, kött och grönsaker, ofta kräver användning av rädisa som fyllmedel eller tilltugg.

  • Daikon är den viktigaste ingrediensen i takuan.
  • Kombu, som ibland används för att smaksätta takuan.