Vad kan orsaka blodig avföring i graviditeten?

September 14

Det finns flera tänkbara orsaker till blodig avföring i graviditeten, varav de flesta inte innebär några större risker för modern eller fostret. Interna eller externa hemorrojder är de vanligaste orsakerna till blodig avföring under graviditet och kan utvecklas som ett resultat av bäcken tryck eller förstoppning. Analfissurer, matförgiftning eller parasitinfektioner kan också orsaka detta symptom. Inflammatoriska tarmtillstånd såsom ulcerös kolit, Crohns sjukdom, eller colon irritabile kan leda till blödning samt. Alla fall av blodig avföring ska rapporteras till en läkare för ytterligare medicinsk utvärdering.

Hemorrojder och analfissurer är vanliga orsaker till blodig avföring i graviditeten. En hemorrhoid utvecklas när venerna i och runt analkanalen blir svullna, ofta orsakar smärta, klåda, och blödning. Under graviditeten, förstoppning och ökad bäckentryck är de vanligaste bidragande faktorer till utvecklingen av hemorrojder. Dessa svullna blodkärl kan uppstå på utsidan av anus eller inuti ändtarmen, där de inte syns. En analfissur är en reva i vävnaden i anus och kan ibland orsaka en stor mängd blod i avföringen.

Matförgiftning och parasitinfektioner kan orsaka blodig avföring i graviditeten. En läkare bör anmälas omedelbart om blodig avföring åtföljs av symtom som buksmärtor, kräkningar och feber. Med tidig behandling, de flesta gravida kvinnor upplever en fullständig återhämtning utan några negativa effekter på fostrets utveckling. Extra vätskor bör konsumeras om kräkningar eller diarré blir överdrivet för att förhindra uttorkning. Extrema fall av uttorkning kan kräva tillfällig behandling på sjukhus så att vätskor kan införas i kroppen intravenöst.

Irritable bowel syndrome, Crohns sjukdom och ulcerös kolit är möjliga orsaker till blodig avföring i graviditeten. Symtom på dessa inflammatoriska tarmsjukdomar är liknande, och en korrekt diagnos måste göras av en kvalificerad läkare. Alternerande anfall av förstoppning och diarré, magkramper, och överdriven intestinal gas är bland de vanligaste symtomen på dessa sjukdomar.

Beroende på de exakta orsakerna till blodig avföring, kan over-the-counter eller receptbelagda mediciner användas för att behandla enskilda symtom. Naturläkemedel kan också vara till hjälp, men försiktighet bör iakttas när man tar några mediciner eller använda hudprodukter under graviditeten. En läkare bör alltid rådfrågas innan du påbörjar ett nytt behandlingsprogram för blodig avföring i graviditeten.

  • En gravid kvinna bör alltid rådfråga sin gynekolog om hon har oro blodig avföring eller någon annan hälsofråga.
  • Inflammatoriska tarmtillstånd såsom irritabel tarm kan leda till blödning.
  • Blodig avföring under graviditet kan inträffa som ett resultat av förstoppning.
  • Matförgiftning och parasitinfektioner kan orsaka blodig avföring i graviditeten.
  • Blodig avföring under graviditeten är oftast orsakar av interna eller externa hemorrojder.
  • Ett diagram som visar ulcerös kolit och andra kolon problem som kan orsaka blodig avföring.