Vad är Tanabata Festival?

October 28

Den Tanabata Festival är en populär japansk fest även kallad Star Festival eller Wish Festival. Tros komma från den kinesiska semestern Qi Xi är firandet hålls varje år på den sjunde dagen i den sjunde månvarv. Festivalen är ansluten till en gammal legend om två åtskilda älskande anses liknar Romeo och Julia.

Enligt legenden de älskande, brukar avbildas som en vävare och en cowboy, gjordes till stjärnor efter att de inte kunde vara tillsammans på jorden. På natten den Tanabata festivalen, är de två älskande får återförenas, korsar Vintergatan att vara tillsammans. Stjärnorna kallas Orihime och Hikoboshi och är vetenskapligt betecknas som Vega och Altair.

Berättelsen rymmer särskild vikt i Japan, där kärlek omintetgjorts av plikt är ett genomgående tema i legender och myter. Fram till 20-talet, var äktenskap i Japan ofta arrangeras av familjer för politisk, social eller ekonomisk vinning. Marrying för kär var en sällsynt sak, och många par separerades som ett resultat av systemet. Den Tanabata Festival hedrar kärleks matcher, och främjar idén som vill kan gå i uppfyllelse.

Eftersom de sammanfaller i datumen var Tanabata Festival ursprungligen ansluten till den buddhistiska minnesdag efter förfäder, som kallas Obon festivalen. Efter tullen spridas till allmänheten, festivalerna blev påtagligt annorlunda. I modern tid är det Tanabata hålls i juli, även om dess datum kan variera beroende på månkalendern. Den Obon Festivalen hålls alltid den 15 augusti, eftersom den bygger på solkalendern.

En anpassad för Tanabata Festival är skapandet av önskelistor träd. Människor uppmuntras att köpa speciella remsor av färgglada papper som att skriva önskemål eller dikter som sedan viks och binds runt bambuträd. För att säkerställa sekretess, är bambu placeras i en närliggande flod eller brännas efter festivalen avslutas. Ursprungligen var dessa önskemål tänkt att vara för ökade förmågor eller talanger, men i dag kan någon önskan djupt önskas.

Den Tanabata Festival firas i hela Japan med en mängd olika karnevaler och seder. Många regioner håller dekoration tävlingar eller parader, och några har även skönhetstävlingar för att kröna en miss Tanabata. Speciella dekorationer som pappers kimonos och kranar hängs att be om specifika välsignelser såsom lång livslängd eller goda affärer. Colorful paper streamers dekorera gatorna för att hedra de remsor av tyg som används av vävaren av legenden.

Semestern har spridit i popularitet utanför Japan, särskilt San Paulo, Brasilien. Denna stad, som har en stor japansk befolkning, började hedra festivalen 1979. Tanabata Festival hålls nu på den första helgen i juli varje år och drar stora skaror till sina parader och kulturella föreställningar av dans och musik.

  • Den Tanabata Festival firas i hela Japan.