Vilka är de olika typerna av Ligament sjukdomar?

March 22

Det finns många olika sjukdomar som kan drabba ligamenten. Ligament sjukdomar, även känd som bindvävssjukdomar, klassificeras i en av tre typer. Sjukdomar som riktar ligament är kollagen-vaskulära, genetiska eller degenerativa. De flesta bindvävssjukdomar är autoimmun, vilket innebär att immunförsvaret aktiveras och orsakar inflammation som leder till skada i bodyâ € s bindväv.

Kollagen-vaskulära orsaker till ligament sjukdomar orsakar upprepade fall av inflammation. De kroniska inflammationsskador ligament eftersom fibrerna kontinuerligt sträckt. Detta orsakar svaghet som kollagen som gör att ligamenten att sträcka blir så sträckt att den förlorar elasticitet. Kollagen och ligament är vanligast skadas i denna typ av bindvävssjukdom som ett resultat av en abnormitet i blodkärlen. Reumatisk feber, systemisk skleros och systemisk lupus erythematosus är exempel på kollagen vaskulär bindvävssjukdomar.

Genetiska ledbands sjukdomar är olika typer av bindvävssjukdomar som ärvs. Ehlers-Danlos syndrom och Marfans syndrom är två vanliga ärftliga bindvävssjukdomar. Hos patienter med Ehlers-Danlos syndrom, onormala gener orsakar en produktion av proteiner som förstör kollagen och leder till försvagade ledband. Patienter med Marfans syndrom har bindväv som är lös och inte fungerar ordentligt.

Degenerativa ledbands sjukdomar är de typer av bindvävssjukdomar som tar tid att visa symptom och framsteg med tiden också. Skörbjugg är ett exempel på denna kategori. Denna sjukdom är ett resultat av en C-vitaminbrist. Bristen på vitamin C orsakar en minskning i mängden av kollagen som kroppen producerar. Utan kollagen, kan ligament skadas lätt.

Kollagen är som ett lim som håller fibrerna i ledband tillsammans. Det gör också ligament sträcka som behövs för bodyâ € s rörelser. När kollagen påverkas av ledbands sjukdomar, ligament är mer sårbara. Denna sårbarhet kan leda till en skadad ligament.

Utsatta ligament och svag eller frånvarande kollagen kan presentera många problem för en person som har en ligament sjukdom. Även en öm ligament beror på en ansträngd ligament, är det också möjligt att smärtan kan bero på en sönderriven ligament. I extrema fall av skador, till exempel en brusten ligament, kan ligament operation bli nödvändig för att reparera skadan.

Diagnos ligament sjukdom kan vara svårt. En person kan lida av en återkommande ligament problem, såsom tårar, utan någon logisk anledning. Blodprov kan kontrollera för vissa typer av bindvävssjukdom, och röntgenundersökningar, såsom magnetisk resonanstomografi, kan ge bilder för läkare att se ligament utan att förlita sig på onödiga eller invasiva procedurer. Baserat på vilken typ av ligament sjukdom och varje enskild patientâ € s symptom, kan läkarna ge ledbands behandlingar för att hantera de symtom och problem som kan uppstå.

  • Kvinnan bär en skena för en sönderriven ligament i fingret.
  • Diagnos ligament sjukdom kan vara svårt.
  • En patient kan behöva en MR för att diagnostisera ett ligament sjukdom.