Vad är trådlösa IR hörlurar?

March 11

Trådlösa infraröda (IR) hörlurar använder IR dataöverföring teknik. Infraröd hänvisar till ett band av elektromagnetisk strålning precis utanför det synliga spektrat av ljus, och av denna anledning är det ibland kallas infrarött ljus, även om termen ljuset oftare tillämpas endast de våglängder synliga för det mänskliga ögat. Trådlös IR-hörlurar emot en signal, i form av pulser av infraröd strålning, från en sändare som är ansluten till utgången på någon annan enhet, exempelvis en TV, dator, mp3-spelare, eller stereo. Denna signal bär data på ungefär samma sätt som radiovågor bär data och hörlurarna konvertera data till ljud.

Infraröd teknik används i ett antal trådlös kortdistansutrustning, såsom den allestädes närvarande tv fjärrkontrollen. Anordningar av detta slag verkar i ett av två sätt, genom siktlinje eller med en något mer mångsidig diffus läget. Infraröd strålning tränger inte byggnader eller förbli livskraftig över långa avstånd. Det är därför de flesta TV-fjärrkontroller, som vanligen fungerar på en siktlinje basis, måste riktas direkt mot tv från relativt nära håll för att arbeta. Både sändaren och mottagaren måste kunna "se" varandra. Generellt är utbudet på sådana enheter runt 20 fot (6 meter).

Diffus läge, som ibland kallas scatter läge genom vissa tillverkare, fungerar genom att sända den infraröda datasignalen i alla riktningar på en gång. Detta möjliggör för mottagaren att plocka upp signalen utan en direkt siktlinje till sändaren. Trådlös IR-hörlurar använder ofta den här typen av infraröd överföring så att användaren kan röra sig utan rädsla för att förlora signalen. Denna typ av infraröd överföring har fortfarande en mycket kort räckvidd, emellertid, och i allmänhet endast fungerar om sändaren och mottagaren befinner sig i samma rum. Väggar och stängda dörrar blockerar signalen.

Termen infraröd sig kan vara lite förvirrande, eftersom det används för att beskriva ett antal olika produkter och teknologier. Många människor är bekanta med infraröd matlagning eller värmelampor. Även om dessa apparater gör anställa samma våglängder av energi som används i trådlösa IR-hörlurar och andra sådana enheter, är kraften bakom infraröda dataöverföringar mycket lägre och inte utgör någon fara. Bära trådlösa IR-hörlurar kommer inte att orsaka en känsla av värme eller skada användaren på något sätt, vilket ibland felaktigt trott.

Denna typ av teknik är populär för applikationer som trådlösa IR-hörlurar och fjärrkontroller för på grund av dess begränsningar, inte trots dem. Det faktum att transmissionen är blockerad av väggar gör det svårt att störa eller avlyssna dataströmmen. Radiostörningar från andra enheter som mobiltelefoner, babymonitorer eller tv som använder lång räckvidd eller penetrerande elektromagnetiska frekvenser kan inte orsaka störningar, vilket gör IR-enheter för att ge en mycket ren signal med god ljudöverföringsegenskaper.