Vad är Coneflowers?

July 15

Coneflowers är blommande växter i Ratibida, Echinacea, eller Rudbeckia släktet. De är uppkallade efter de utmärk taggiga kottar i mitten av varje blomma. Dessa växter är infödda till Nordamerika, där de har använts i traditionell medicin i århundraden, och de är också vackra prydnadsväxter för trädgården. Några bra följeslagare växter för coneflowers inkluderar blå lin, rölleka, ryska salvia, verbena, lavendel och svartögda Susans.

I naturen, dessa härdiga perenner har lila, gul, brun, eller ibland svarta blommor på långa stjälkar, och de ytligt liknar prästkragar, men kronbladen börjar krypa tillbaka från mitten av blomman som blomman åldras, istället för att vara klädd runt centrum som med prästkragar. Trädgårdsmästare har producerat vitt, rosa, orange, och en mängd andra färger, och de har selektivt fötts mer buskiga plantor, vilket gör coneflowers mindre långbent och mer kompakt. Trädgårdsbutiker som lager coneflowers erbjuder oftast ett utbud av färger att välja mellan, med lila coneflowers särskilt är mycket populärt.

Coneflowers klarar begränsad vatten och dåliga markförhållanden, även om de föredrar bördig jord. Deras tolerans och härdighet gör dem bra val för ett lågvatten trädgård. Dessa blommor växer i full sol till halvskugga, utan föredrar väldränerad jord med massor av luftcirkulation runt deras stjälkar att förhindra röta. Mulching coneflowers rekommenderas inte, eftersom det kan orsaka rötterna att ruttna. I de rätta förutsättningarna, kommer coneflowers blommar hela vägen genom sommaren, särskilt om de regelbundet deadheaded och trimmas.

USDA zoner tre till nio är vanligen lämpligt för växande coneflowers, även om vissa sorter kan ha lite olika intervall. Vart fjärde år eller så, coneflowers behöver vanligtvis delas. Delnings ger växterna mer utrymme att växa, och tillåter trädgårdsmästare att utöka sina rudbeckia tomter, om så önskas. Skilje bör göras i höst, när växterna har gått vilande. Dessa växter tenderar att se bäst i kluster, vilket ger en ljus fläck av färg på sommaren och grönskande lövverk för mycket av resten av året, men coneflowers kan också användas som gräns planteringar.

En lapp av coneflowers i trädgården inte bara vädja till människor. Fåglar och fjärilar är också dras till färgglada blommor och frön är en värdefull källa till näring för många vilda fåglar. Trädgårdsmästare som vill uppmuntra fågel och fjäril besökarna skulle klokt att plantera coneflowers. Ett fågelbad eller pool nära en lapp av coneflowers kan också locka fåglar.

  • Vanligen säljs i kapselform, echinacea - eller lila rudbeckia - tros hjälpa kroppen bekämpa infektioner.