Vad är en 4x4 Actuator?

December 23

En 4x4 ställdon är en elektronisk anordning som används för att koppla in främre differential på en så utrustad, fyrhjulsdrift fordon. Inte alla typer av fyrhjulsdrivna fordon använder denna typ av switch. De fordon som inte använder denna typ av ställdon kommer också att kräva en omkopplare på fordonets instrumentbrädan för att vändas till en fyrhjulsdriven inställning. Det är inte ovanligt att 4x4 ställdonet att kräva flera sekunder för att fullt ut engagera framaxeln på driv inställningen fyrhjulsdrivna.

På vissa typer av fyrhjulsdrivna fordon, är operatören helt enkelt krävs för att dra en shifter liknande spak, vanligtvis placerad på fordonets golv, att engagera framaxeln. Denna typ av system kallas en manuell, fyrhjulsdrift systemet. På andra typer av fordon, är operatören skyldig att vända eller driva en omkopplare på fordonets instrumentbrädan för att aktivera den främre axel på fordonet och fyrhjulsdrift-system. Detta är allmänt känd som ett automatiskt system. Problemet med denna typ av system är att axeln ofta kan ta från några sekunder upp till en minut eller mer för att låsa axeln i växel.

Fördröjningen i ingrepp kan ofta resultera i ett fordon fastnar eller att fastna i snö, sand eller någon annan typ av hinder som motiverat användningen av fyrhjulsdrift. Den 4x4 ställdon i vissa fordon är en termisk-typ switch som kräver att växeln att värma upp före inkoppling. Vissa tillverkare erbjuder ett fullständigt elektrisk ersättare switch som inte kräver en värmande period, vilket gör det möjligt ställdonet att engagera framaxeln omedelbart när omkopplaren på instrumentbrädan är aktiverad. För den allvarliga terrängbil, är detta ofta en mycket användbar konvertering.

Vissa fordon använder en vakuumdrivet 4x4 ställdon som kan utveckla problem låsa framaxeln med tiden. Botemedlet för detta är att ersätta vakuumbrytare eller installera en manuell konverteringssystem. Många ägare av vakuum 4x4 ställdon väljer att konvertera till en helt manuellt system som engagerar framaxeln direkt när kallade att göra det. Denna typ av omvandling är mycket populär bland jägare och off-road entusiaster som ofta finner sina fordon i fyrhjulsdrift för att komma ur ett visst område. De flesta tillverkare av vakuum och elektronisk termisk typ av 4x4 ställdon rekommenderar att växeln kopplas med jämna mellanrum när du kör fordonet för att undvika att fastna situationer orsakade av icke-användning av systemet under långa tidsperioder.