Vilka är de vanligaste Bupropion biverkningar?

December 9

Bupropionhydroklorid, säljs under varumärkena Zyban och Wellbutrin, är ett läkemedel som används för att hjälpa människor att sluta röka. Ursprungligen marknadsförs som en anti-depressiva, kan bupropion också bidra till att minska suget efter nikotin. De flesta bupropion biverkningar är lindriga, men för vissa människor som de kan vara farligare.

De vanligaste biverkningarna bupropion är viktminskning och muntorrhet. Läkemedlet är en serotonin, dopamin och noradrenalin upptagningshämmare, och dessa förändringar i hjärnans kemi kan resultera i förändringar i aptit. Många patienter som använder bupropion är inte besväras av att banta, eftersom viktökning är vanlig biverkning av att sluta röka. Muntorrhet kan lindras genom att undvika koffein drycker och smuttar vatten eller sockerfria drycker under hela dagen. Patienterna kan också använda en luftfuktare på natten för att förhindra muntorrhet.

Två andra biverkningar vanliga bupropion är huvudvärk och förstoppning, vilka är vanliga biverkningar av de flesta antidepressiva. Också ganska vanliga är illamående, kräkningar, yrsel och ökad svettning. För vissa människor, ta drogen med mat bidrar till att lindra dessa symptom, medan andra kanske tycker att de är mer bekväma om de tar läkemedlet innan du somnar. Sömnlöshet är dock också ett vanligt rapporterade biverkningen, så ta läkemedlet vid sänggåendet kan faktiskt göra detta symtom förvärras.

Mindre vanliga men kanske mer oroande bupropion biverkningar är hallucinationer, fientlighet, aggression och självmordstankar. Dessa biverkningar har rapporterats av användare utan tidigare historia av psykiska problem. En orsak till detta kan vara att aggression, depression och självmordstankar är också möjliga biverkningar av rökavvänjning, och har rapporterats även av patienter som inte använder drogen. Människor som är föreskrivna läkemedel som innehåller bupropion rekommenderas starkt att sluta ta det och omedelbart rapportera eventuella förändringar i beteende eller känslor av depression till sina läkare.

Bupropion är inte en nikotin substitut. Istället orsakar det förändringar i hjärnan som gör att människor som försöker sluta röka längta cigaretter mindre, och det kan även göra att röka känner sig mindre lustfyllt. Denna fördel av bupropion upptäcktes av en slump från observera människor som använder det som en anti-depressiva. Det är allmänt används som en del av en större röka-upphörande program som inkluderar terapi och nikotinersättnings som tuggummi eller plåster. Patienter som använde denna drog samtidigt som man försöker sluta rapporterade en betydligt större framgång under de första sex månaderna än människor som använde en placebo.

  • En vanlig bupropion sidoeffekt är viktminskning.
  • Illamående är en vanlig biverkning av bupropion.
  • Sömnlöshet är en vanlig biverkning av bupropion.
  • Självmordstankar och depression är möjliga biverkningar av bupropion.
  • Bupropion kan användas för att hjälpa människor att sluta röka.
  • Bupropion är säker att använda med nikotinplåster.